Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Sorra törlik Kolumbusz emléknapját a tengerentúlon

2011. október 12. 10:05

Egyre több amerikai tagállam törli hivatalos ünnepei sorából Kolumbusz Kristóf emléknapját a politikai korrektség jegyében.

<

A hatvanas évek elején John Blatnik minnesotai képviselő hevesen lobbizott egy új ünnepért, a Leif Eriksson napért. A harcos politikus végül csak annyit ért el, hogy az Egyesült Államok vezetője minden év október 9-én elnöki kiáltványban emlékezik meg a viking felfedezőről. Most azonban mégis győzedelmeskedhetnek Eriksson emlékének állhatatos ápolói, ugyanis a Kolumbusz-nap, amely valaha október 12-én volt, ma viszont október második hétfője, jelentős mértékben visszaszorult. Minneapolis területén például csak a városvezetés irodái vannak zárva, viszont a munkahelyek, iskolák és a bankok változatlanul üzemelnek.

Azonban nemcsak az Eriksson-hívek lobbijának köszönhetően veszít jelentőségéből Kolumbusz napja, hanem aktuálpolitikai okok miatt is. Sokan Kolumbusz tiszteletét az őslakosság megsértésének tartják, mert a felfedező nevéhez kötik az indiánok meghurcoltatásának kezdetét. Kolumbusz útjának ötszáz éves évfordulóján, 1992-ben már az Egyházak Nemzeti Tanácsa (National Council of Churches) is javasolta, hogy ne emlékezzenek meg a jeles évfordulóról.

Kolumbusz kiszorításának folyamata azonban nem most kezdődött: Hawaii állam már 1988-ban Felfedezők napjára változtatta az elnevezést, míg Dél-Dakota bevezette helyette az Őslakosok napját. Virginia állam Kolumbusz napját a yorktown-i győzelem emléknapjára cserélte, míg Kalifornia, Texas és Florida tagállamok törölték a felfedező emléknapját az államilag elismert ünnepek sorából.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Sorra törlik Kolumbusz emléknapját a tengerentúlon

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra