Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Vaskori aranypénzek kerültek elő Nagy-Britanniában

2011. október 9. 15:42 MTI

Vaskori aranypénzeket találtak fémdetektor segítségével Nagy-Britanniában, a Cambridgeshire grófságbeli Kimbolton közelében.

<

Összesen hatvanhét arany statér, valamint egy negyed statéros pénzérme került napvilágra. A British Museum kincsleletnek minősítette a pénzérméket - olvasható az Archaeological News régészeti hírportálon.

Ian Leins, a múzeum kurátora szerint a pénzérmék i.e. 30-40 táján kerültek forgalomba, ötven-hatvan évvel a római invázió előtt.

"A pénzforgalom egyik legkorábbi példái a brit szigeteken, a történelemnek az adott időszakból származó kevés tárgyi emlékei közé tartoznak - magyarázta a szakértő, hozzáfűzve, hogy a vaskori leletek igen ritkák. "Körülbelül ötvenezer vaskori pénzérme került eddig elő, ami soknak tűnhet, de ezeket több évszázad alatt találták. Az elmúlt tizenöt évben negyedmillió római kori pénzérmét tártunk fel."

Bob Burn-Murdoch, a Cambridgeshire grófságbeli Norris Múzeum kurátora szerint a térségben, ahol a lelet napvilágra került, a vaskor vége felé három törzs torzsalkodott folyamatosan. "Háborús időkben az emberek, hogy biztonságban tudják vagyonukat, elásták aranyaikat" - jegyezte meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Vaskori aranypénzek kerültek elő Nagy-Britanniában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra