Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ókori görög települést tártak fel Bulgáriában

2011. szeptember 15. 17:15 MTI

Ókori település maradványait tárták fel Bulgáriában, Szozopol közelében, Szent Kirik szigetén.

<

"A milétosziak első kolóniájukat, Apolloniát a mai Szozopol helyén hozták létre a i.e. 7. század végén. Az összes többi 'bulgáriai' görög kolónia Odesszusz (Várna), Meszémbria (Neszebar), Dionüszopolisz (Balcsik) és Bizone (Kavarna) később létesült" - nyilatkozta Krisztina Panajotova ásatásvezető régész.

Mint elmondta, a Szent Kriik szigetén feltárt település betekintést nyújt abba, hogy miként éltek az első görög betelepülők új hazájukban. Az archeológusok két utcát tártak fel, megtalálták egy fémműves műhely maradványait. Számtalan szerszám, halászati eszköz került elő, de feltártak ókori szövőszéket, csévélő orsókat is. "Az épületek maradványai arról tanúskodnak, hogy ez egy jól szervezett, városias település volt" - hangsúlyozta Panajotova.

Napvilágra került a földművelés és a termékenység görög istennőjének, Démétérnek és lányának, Perszephonénak szentélye is, amely az áldozati ajándékok - amforák, kerámiaedények, szobrocskák - tanúsága szerint háromszáz éven át (az i.e. 6-3. században) működött.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ókori görög települést tártak fel Bulgáriában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra