Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nem szerepelt 9/11 Nostradamus jóslataiban

2011. szeptember 15. 13:45

Egy interneten terjedő évtizedes városi legenda szerint Nostradamus megjövendölte a 2001. szeptember 11-én bekövetkezett támadást. Peter Lemesurier Nostradamus-kutató 2010-es könyvében azonban cáfolta a virtuális világban népszerű hiedelmet.

<

A terrortámadásokat követően rövid időn belül elterjedt az interneten egy máig sokat idézett városi legenda: a híresztelés szerint Nostradamus próféciáiban az amerikai polgárháború és John Fitzgerald Kennedy halála mellett megjósolta az összeomló ikertornyokat is.

A 16. századi francia orvos számos közismert próféciája azonban hamisítvány. Az ál-Nostradamus versek egyike például két acélmadarat említ: a kérdéses jóslat minden bizonnyal hamisítvány, mert az acélt csak 1854-ben találták fel, valamint maga a szöveg sem a férfi által kedvelt négysoros formában íródott.

Peter Lemesurier 2010-es könyvében (Nostradamus, Bibliomancer: The Man, The Myth, The Truth) kiemeli: a kérdéses részletben ráadásul a földből törnek ki a lángok, nem pedig az égből. A szerző összegzésében rámutat, hogy Nostradamus semmit sem írt a 2001. szeptember 11-én bekövetkezett tragédiáról.

Michel de Nostredame, vagy ismertebb nevén Nostradamus (1503-1566) francia orvos volt, akit főként jóslatai tettek híressé az utókor szemében. Fő műve az 1555-ben, majd 1557-ben kiadott A próféciák, amelyben négysoros verseit százas egységekbe (centuria) rendezte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nem szerepelt 9/11 Nostradamus jóslataiban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra