Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Trák sziklamenedék került elő Bulgáriában

2011. augusztus 18. 12:58

Bolgár régészek egy új, i.e. 5. századra keltezett trák sziklamenedéket fedeztek fel Bulgáriában, a Rodope-hegység lankái között megbújva.

<

A sziklamenedék a Kaleto erődnél található, Koshnitsa falu mellett. Ez egyébként a hegység harmadik olyan erődje, ahol hasonló felfedezésről számoltak be a bolgár hatóságok – tájékoztatott Nikolaj Bojadzsev, a Smolyan múzeum régésze.

A smolyani városi tanács által finanszírozott ásatások egy hónapon át tartottak. Az erődön belül találtak egy belső helyiséget is, amely figyelőállásként funkcionált. A kutatóknak sikerült feltárniuk a falrendszert, ez néhol a kétméteres magasságot is elérte.

A kétezer négyzetméter területű erődben összesen 80 méter hosszan tárták fel a falat, amelyet még Justinianus építtetett az i.sz. 6. században, hogy biztosítsa vele a Rodope-hegységtől Görögországig futó római út védelmét. A kutatók arra is találtak bizonyítékot, hogy az erődöt a 7. században felégették az arra vonuló szláv törzsek.

A megmaradt kerámiamaradványok a különböző történelmi korokat idézik fel. A kutatók várhatóan szeptemberben kezdik meg az erőd szisztematikus feltárását a szomszédos Görögországgal karöltve.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Trák sziklamenedék került elő Bulgáriában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra