Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Színesek voltak a vaskori hallei házak

2011. augusztus 15. 12:29

Élénk színekkel kifestett falat állították ki egy hallei múzeumban. A 2600 évesre becsült lelet bizonyítja, hogy a vaskori házak nem szürkék, hanem színpompásak voltak.

<

Az eredetileg egy virágzó vaskori településről származó színpompás falrészletet a hallei Állami Őstörténeti Múzeum állította ki. Harald Meller állami archeológus szerint ez a legjelentősebb olyan vaskori falfestmény, amelyet az Alpoktól északra találtak.

A falrészlet uralkodó színei a vörös, a bézs és a fehér. Anyaghasználat tekintetében az ősi festők előszeretettel használták a vasoxidot, ami vöröses színt eredményezett. A felületen vaskori ornamentika érvényesül, ezt mutatják a háromszögek és az S-alakú kampók is.

A falat a régészek két éve találták egy megelőző ásatás során Wennungen közelében, negyven kilométerre Hallétól, Szász-Anhalt tartományban. A lelet 1500 darabra volt törve, ebből hoztak létre az archeológusok egy összefüggő falrészletet, amely két méter hosszú és másfél méter magas. A wennungeni feltáróhely helyén hatalmas, egykor több mint 200 futballpályányi méretű település volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Színesek voltak a vaskori hallei házak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra