Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ankara a hattuszaszi szfinxet követeli Németországtól

2011. március 2. 09:32

Egyhamar nem fog nyugvópontra jutni a hattuszaszi szfinxről szóló polémia: Törökország kulturális minisztere most a felbecsülhetetlen értékű műemlék visszaszolgáltatását kéri Németországtól, különben megvonja az országon belül német részvétellel folyó ásatások engedélyét.

<

Ertugrul Günay a német Tagesspiegelnek úgy nyilatkozott, hogy Berlinnek a júniusi régészeti szezon megkezdéséig haladéktalanul vissza kell adnia a 3400 éves műalkotást. „Ha nem kapunk megnyugtató választ a szfinx visszaszolgáltatását illetően, azon leszek, hogy megvonjam a Hattuszasznál folyó ásatásokra vonatkozó engedélyt” – nyilatkozta a török kultuszminiszter.

A szfinxet a 20. század elején tárták fel az ókori hettita birodalom fővárosánál, Hattuszasznál. A helyreállítási munkálatok miatt Németországba vitték, de a két darabból álló alkotás egyik felét azóta is ott őrzik, jelenleg – Törökország legnagyobb felháborodására – a berlini Pergamon Múzeumban látható. Günay több német részvétellel folyó törökországi ásatást is megfenyegetett, mondván: az országnak több új egyeteme és intézete van, s ha nem látják az együttműködés legapróbb jelét, akkor kénytelenek megvonni a német régészek engedélyét és átadni azokat török kollégáiknak.

„Szerintem a szfinxet – amelyet Németország 1915-ben csupán kölcsönvett – vissza kellene juttatni Törökországba” – ez már Andre Schmitz, Németország kulturális miniszterének véleménye. A külügyi tárca tájékoztatása szerint megkezdődött a két ország közötti párbeszéd, a szakértők pedig a következő hónapokban ülhetnek össze, azzal a céllal, hogy megoldást találjanak a régóta húzódó problémára.

A török fenyegetés komolyságát egyszer már megtapasztalhatta Németország, mivel nemrégiben egy nyugat-anatóliai ásatás engedélyét függesztették fel, azzal az indokkal, hogy ott „nem végeztek elég munkát” – jelenleg az egyik török egyetem munkatársai dolgoznak a helyszínen. Ráadásul a Hattusában folyó ásatásokkal sem elégedettek a török hatóságok, mondván, a német archeológusok kevés helyreállítási feladatot teljesítettek az utóbbi években.

Németország Egyiptommal is hadban áll, Kairó ugyanis egy 3400 éves műkincset – Nofertiti királynő mellszobrát – követel Berlintől. A Neues Museumban látható, felbecsülhetetlen értékű alkotás a harmincas évek óta mérgezi a két ország kapcsolatát; Németország mindeddig ellenállt a folyamatos egyiptomi nyomásnak, mivel szerinte a mellszoborhoz legális úton jutott hozzá, s azt dokumentumokkal is bizonyítani tudja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ankara a hattuszaszi szfinxet követeli Németországtól

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra