Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A férfi, aki megfiatalítja a halottakat

2010. november 18. 09:28

Míg a horrorfilmek szereplői félelmükben elfutnak a múmiák elől, addig a bioantropológus Ron Beckett hegycsúcsokat is megmászik, csak azért, hogy lásson egyet, vagy, hogy segítsen egyet összerakni. A kutató az utóbbi útja során egy nagyon érdekes múmia-kultusszal találkozott.

<

„Pápua Új-Guineában az emberek együtt élnek a múmiákkal" – meséli Beckett. Különféle szertartások részét képezik a holt rokonok. Például sziklaüregben helyezik őket, jelölve a falu határait. Ezekkel a ceremóniákkal segítik fenntartani az emléküket. Az anga kultúrában - a többi új-guineai kultúrához hasonlóan - felfüstölték a holtak maradványait. A hő kiszárítja a testet, a füst pedig megöli a baktériumokat és hatására konzerválódnak a szervek is. Beckett és csapata mindenképp meg akarta tanulni, hogy miként konzerválják a múmiákat ezen a nedves, trópusi éghajlaton.

„Nem tud bárki rendbe hozni egy múmiát” – véli a kutató – „néha még én és a kollégáim is segítünk benne a tapasztalt öregeknek”. A múmiatudomány mindenképp csapatmunka. Lehet, hogy a radiológia nem mond el olyan részleteket, amikre a boncolás során fény derül. Lehet, hogy amit a régészek nem tudnak, a kulturális antropológia és a kultúra elmondja.

A múmiák a napóleoni háborúk kora óta népszerűek, amikor francia tudósok és kutatók belekezdtek az ősi Egyiptom tanulmányozásába, sírokat és régi templomokat feltárva. Az igazi őrület Howard Carter munkásságával vette kezdetét: az angol tudós 1922-ben találta meg Tutanhamon sírját. Múmiáról az első számítógépes tomográfia (3D röntgen) felvétel 1977-ben készült el. Segítségével a kutatók sokkal pontosabb képet kaphatnak a mumifikálódott testről, anélkül, hogy kárt tennének benne. Beckett szerint "minket, emberi lényeket nagyon is foglalkoztatnak ezek a különös halottak, de egy valami továbbra is biztos: nem tudjuk, mi történik a halál után."

"Amit Új-Guineában találtunk, az jutalom volt" – meséli a tudós. "Egy falubelivel együtt raktuk össze az apja múmiáját, mert kezdett leesni a feje. Miközben dolgoztunk, a férfi elmondta: reméli, hogy egyszer majd belőle is ilyen múmia lesz."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A férfi, aki megfiatalítja a halottakat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra