Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Sómu császár korabeli kardokat sikerült beazonosítani

2010. október 28. 09:04

Elveszettnek hitt, 1250 évvel ezelőtti, a tódaidzsi Nagy-Buddha templomban talált megszentelt kardokat azonosítottak be a szakemberek Japánban.

<

A kardokat több más tárggyal együtt Sómu császár felesége, Komio 760 körül ajánlotta fel az akkor újonnan épült templomnak. Az ősi központ, a narai templomban fellelhető Kokka Chimpo Cho (Tódaidzsi nemzeti kincseinek gyűjteménye) listáján az arannyal, ezüsttel és zománccal díszített kardok a legfontosabb műkincseknek számítanak.

A kardokat még a Meidzsi-kor (1868-1912) végén fedezték fel, de csak most, röntgensugarak segítségével sikerült beazonosítani őket. A pengéken a ’Joken’ és az ’Inken’ felirat volt olvasható, s ez kísértetiesen hasonlít a ’Johoken’ és ‘Inhoken’-nek nevezett kardokra, amelyet 756-ban a császárné ajánlott fel az elhunyt uralkodó emlékére.

A kardokat valószínűleg Komio kérésére távolították el a Soszoin-listáról, majd ástak el a templomnál. Ikuo Mori, a narai Tezukajama egyetem professzora szerint a császárné azért döntött a kardoknak a Buddha-templomnál való elhelyezése mellett, mert úgy gondolta, hogy „az örökre fog tartani”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Sómu császár korabeli kardokat sikerült beazonosítani

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra