Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Audiovizuális emlékgyűjtés a közelmúltról Zalaegerszegen

2010. szeptember 3. 15:21 MTI

Audiovizuális emlékgyűjtésre, az élő múlt, az 1945 után történt események bemutatására és a történelemtanítás megújítására nyert el ötmillió forint támogatást a TÁMOP (Társadalmi Megújulás Operatív Program) keretében a zalaegerszegi Apáczai Csere János Általános Művelődési Központ - közölte Bogdán Mariann igazgató Zalaegerszegen.

<

Több generáció úgy nőtt fel úgy, hogy a történelemtanítás 1948-ban véget ért. Rengeteg kibeszéletlen, feldolgozatlan kérdés van az utóbbi 50-70 esztendőben, ezeknek a felszínre hozásával megoldódhatnak a traumák.

A történelemtanításban nincs módszertani probléma, de feszültséget okoz, hogy mit kell tanítani. Ezerféle tankönyv van, amelyek gyakran politikai orientáltságúak - közölte az igazgató, aki Schmidt Máriának, a Terror Háza Múzeum igazgatójának, a projektgazda vezetőjének szavait idézve azt mondta: "a fiatal generációnak hiányos a tudása, mert a történelemtanítás mostohán kezeli ezt a témát".

A projekt során huszonöt történelmi interjút készítenek; a diákok és a tanárok idős embereket, rokonokat, ismerősöket keresnek fel. A "tényleges" munkát három pedagógus és nyolc diák végzi el a zalaegerszegi iskolában, de a felkutatásban szükség van a háromszáz diák és a félszáz dolgozó segítségére, ismeretségére is, ők ötleteket adnak a felkereséshez, mert csak így tudják elérni azokat az embereket, akiknek mondandójuk van az utókor számára.

Őry Gábor projektmenedzser arról beszélt, hogy sokakat foglalkoztatnak a közelmúlt eseményei, a diákok nagy érdeklődéssel nézik a huszadik századról szóló dokumentumfilmeket. Az egyik diák például 88 éves dédnagyanyjával készít interjút, aki - mint mondta - sok mindent megélt már.

A diákok elmondták, hogy sok mindent megtanultak, de könnyebb a múlt megismerése, ha azoktól az emberektől hallhatnak róla, akik átélték. A "száraz" tananyag helyett a videointerjúkkal könnyebben megérthető és tanulható a múlt - fűzték hozzá.

Káli Csaba, a levéltár igazgatója elmondta, hogy a levéltár iratainak 80-90 százaléka a huszadik századból származik. Rengeteg, ma még a tudomány számára is feltáratlan anyagot őriznek. Adatbázisokat hoznak létre, digitalizálják az iratokat, de fontos kiegészítői a levéltári anyagoknak más források is, például az olyan beszélgetések, amelyeket az emberek a diákokkal folytatnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Audiovizuális emlékgyűjtés a közelmúltról Zalaegerszegen

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra