Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Khmer szobrok kerültek vissza Kambodzsába

2010. június 18. 13:32 MTI

Visszaszolgáltatott a Khmer Birodalom korából származó hét szobrot Kambodzsának az Egyesült Államok. Az ázsiai országból kicsempészett műtárgyakat 2008-ban Los Angelesben kobozták el amerikai vámosok.

<

Az átadási ceremóniát csütörtökön tartották Kampongszom (Sihanoukville) városában, ennek keretében buddhista szerzetesek megáldották a homokkőszobrokat - közölte John Johnson, az amerikai nagykövetség szóvivője. A visszakerült műkincsek között van többek között két Buddha-fej, egy féldombormű és egy vésett talapzat. Az alkotások 500-1000 évesek és a Khmer-dinasztia korából származnak, abból az időből, amikor Angkor-Vat templomvárost is emelték, amely napjainkban Kambodzsa fő idegenforgalmi látványossága.

Kambodzsa történelmi műemlékeiben nagy kárt tettek a fosztogatók, különösen az utóbbi három évtized egymást követő háborúiban. Sok pótolhatatlan műkincs került külföldi magángyűjteményekbe.
Az amerikai kormány annak a kétoldalú megállapodásnak az alapján, amelyet 2003-ban kötöttek a kambodzsai kulturális örökség védelméről, 2007-ben már visszaadott egy 12. századi homokkőszobrot. Az egy égi táncosnőt, egy apszarát ábrázolt.

A most visszaszolgáltatott szobrok egy amerikai kórházhajó fedélzetén érkeztek Kambodzsába. A hajó 13 napon át Kampongszom kikötőjében marad és ingyenes egészségügyi ellátást nyújt a helybelieknek - tette hozzá az amerikai külképviselet szóvivője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Khmer szobrok kerültek vissza Kambodzsába

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra