Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nem volt vevő a tengerből kiemelt évszázados kincsekre

2010. május 5. 19:07 MTI

Nem akadt vevő a hullámsírban nyugvó kínai hajóroncsból öt évvel ezelőtt felszínre hozott kincsekre Indonéziában, ahol árverésen akarták értékesíteni az ezeréves tárgyakat.

<

Az aukción többek között gyöngyökkel, rubinnal és zafírral kirakott arany ékszereket, valamint értékes porcelánokat kínáltak megvételre. Az ázsiai ország kormánya által szervezett aukción 271 ezer tétel szerepelt. A javarészt az öt dinasztia korából, vagyis a 907-960 közötti évekből származó kincsek értékét 80 millió dollárra (17 milliárd forintra) becsülték.

Korábban mintegy 20 vállalat és egyéni vásárló jelezte érdeklődését, legtöbbjük kínai, de a szingapúri nemzeti múzeum is érdeklődött. Az indonéz kormány letétet kért az érdeklődőktől, akiknek a 80 millió dolláros becsült összérték húsz százalékát, vagyis 16 millió dollárt - 3,4 milliárd forintnyi összeget - kellett volna befizetniük ahhoz, hogy licitálhassanak.

Többen az árverés bukásának okát épp a magas összegű letétben, valamint a rossz időzítésben látták. A kincsekből várhatóan az ázsiai aukciós piac központjának számító Hongkongban rendeznek majd újabb árverést.

A kínai hajó roncsára évekkel ezelőtt halászok találtak rá Jáva szigetének nyugati partjánál, Cirebon városától 145 kilométerre. A páratlan leleteket 30 búvár összesen 22 ezer merüléssel szabadította ki a víz fogságából. "A tárgyak kilencven százaléka porcelán és kerámia" - közölte be az árverési bizottság titkára. Az indonéz kormány beleegyezett abba, hogy a befolyó összeget megosszák a kincseket felszínre hozó vállalkozással.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nem volt vevő a tengerből kiemelt évszázados kincsekre

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra