Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Japán háborús jóvátételt fizetne Dél-Koreának

2010. február 2. 09:28

Hamarosan változhat Japán és a délkelet-ázsiai országok viszonya: a nemrég hatalomra jutott Demokrata Párt ugyanis rendezni szeretné a második világháborús múlt máig ható traumáit.

<

A Japán Demokrata Párt a nemrég tartott választások előtt megígérte, hogy győzelmük esetén foglalkozni fognak a háborús rabok problémájával, a japán hadsereg számára prostitúcióba kényszerített ázsiai nők ügyével, valamint a környező ázsiai nemzetek rabszolgamunkásaival is. Ez meg is történt: hamarosan egy olyan listát nyújtanak át Dél-Korea kormányáénak, amelyen a kényszermunkára elvittel nevei találhatók.

A vallomás, miszerint ezek a feljegyzések léteznek, hatalmas áttörésnek számít, hiszen az előző kormány tagadta, hogy a dokumentumok túlélték volna a háborút. A lista azon 200 ezer koreai ember nevét tartalmazza, akiket fizetség nélkül dolgoztattak bányákban, gyárakban, valamint az is, hogy mekkora összeg járna nekik.

„Már így is elkéstek, de az egy jó ötlet, hogy tisztázás céljából kiadják ezeket a dokumentumokat” - véli Arthur Lane. „Soha nem fogok megbocsátani, soha nem fogok felejteni, de egy bocsánatkérés és esetleg egy kevés kompenzáció segítene azoknak, akik még életben vannak". Lane-t Thaiföldön dolgoztatták kényszermunkásként. Kürtösként vonatokon dolgozott, és zenélt több mint 300 bajtársa temetésén. A japánok kényszerítették, hogy karszalagot hordjon, ami a „halál muzsikusával” azonosította. Ugyancsak megkövetelték tőle, hogy három rab kivégzésén is jelen legyen. Szerinte ez az utolsó lehetőség a kompenzációra.

2009 májusában a Demokrata Párt felállította a háborús rabok kérdésével foglalkozó bizottságot. Az ügy azért is jelentős, mert a szigetországban ez az első olyan politikai párt, amelyik egy 64 évvel ezelőtti ügyet próbál tisztázni. „Szerintünk a szomorú igazsággal való konfrontáció, mint például a háborús rabok ügye is olyan dolog, amit nem lehet elkerülni, ha Japán felismeri a béke és a barátság fontosságát a nemzetközi közösségen belül” – hangzik a párt álláspontja. „A háborús rabok ügye Japán egyik újra belépési szándékát jelzi a nemzetközi közösségbe.”

Arról azonban nincs mindenki meggyőződve, hogy az egykori rabok a rabságban töltött idővel arányos pénzösszeget kapnak majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Japán háborús jóvátételt fizetne Dél-Koreának

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra