Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mészáros Kálmán és a játékok története

2009. április 12. 22:26

Mészáros Kálmán nevét kevesen ismerik, holott a legmagasabb rangú előkelőségek háziorvosaként praktizált. Igaz, nem itthon, hanem Etiópiában - derül ki a Múlt-kor legújabb adásából, ahol a játékok történetének titkait is felfedjük.

<

Brueghel 1560-ban festette meg híres festményét, a Gyermekjátékokat, amely nem kevesebb, mint nyolcvannégy játékot ábrázol. A képről egy játék azonban hiányzik, mégpedig a labda. Ennek oka az lehetett, hogy a németalföldi vidékeken a labdajáték csak az úri osztályok gyermekeinek kiváltsága volt. Nagyon sok gyermeki játék, amit még ma is játszunk, megőrizte az ember ősi szokásait. Miért és mivel játszunk ősidőktől fogva, ez következik most.



Mészáros Kálmán nevét kevesen ismerik, holott a legmagasabb rangú előkelőségek háziorvosaként praktizált. Igaz, nem itthon, hanem Etiópiában. A húszas években Magyarországon állás nélkül maradt orvos páratlan tudását a távoli Abesszínia tartományi urai kamatoztatták, hogy aztán magát a császárt szolgálja – még az olasz megszállás háborús évei alatt is. Tizenöt év nem mindennapi gyógyító munkája, kalandjai és embert próbáló viszontagságai Etiópiából.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mészáros Kálmán és a játékok története

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra