Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Programkavalkád a műemlékek ünnepén

2009. április 17. 12:02 MTI

Az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezetének (ICOMOS) javaslatára április 18. a nemzetközi műemléki nap (a műemléki és történeti együttesek nemzetközi napja), amelyet először 1984-ben ünnepeltek. Magyarország már a meghirdetés évében csatlakozott a kezdeményezéshez.

<

Az épített örökség napja

E napon világszerte különböző rendezvényeken hívják fel a figyelmet a műemlékekre, különösen azokra, amelyek megmentéséhez segítségre van szükség. Műemlék a múlt kiemelkedő jelentőségű építészeti, történelmi, városképi, kertépítészeti, néprajzi vagy technikatörténeti emléke (épület, építmény), amely ezen értékei miatt védelemre és megtartásra érdemes, s ezért védetté nyilvánítottak.

Magyarországon a műemlékvédelmet megalapozó, a műemlékek fenntartásáról szóló 1881. XXXIX. törvénycikkely volt az első olyan törvény, amely a műemlékvédelem ügyét szolgálta, s biztosította annak intézményes keretek között történő rendezését. A törvény értelmében megalakult a Műemlékek Országos Bizottsága, amely 1957-től Országos Műemléki Felügyelőség, 1993-tól Országos Műemlékvédelmi Hivatal néven működött, 2001 óta jogutódja a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal.



A jelenleg érvényben lévő kulturális örökségvédelmi törvényt 2001-ben fogadta el az Országgyűlés. A jogszabály egységes szemlélettel rendelkezik a tárgyiasult kulturális örökség mindhárom eleméről: a régészetről, a műemlék- és műtárgyvédelemről. A törvény 2005. évi módosítása új kategóriákat emelt be a szabályozásba: a világörökség, a nemzeti emlékhely, a történeti emlékhely fogalmát. Hazánkban több mint 12 ezer védett épület van jelenleg.

Az idei műemléki világnapon először várják országos rendezvénysorozattal a nagyközönséget; a program a rejtett kincsek jegyében zajlik majd, azaz épített örökségünk kevésbé ismert részét szeretnék bemutatni. Ennek érdekében országszerte több mint 250 műemlék, kiállítóhely, múzeum látogatható díjmentesen, a világnap a 2009-re meghirdetett kulturális turizmus évének rangos eseménye lesz.



A nemzetközi műemléki nap ünnepi ülésének április 17-én a pécsi Zsolnay Porcelán Manufaktúra ad otthont, témája az ipari örökség, ipari művészet. Itt vehetik át a kitüntetettek A műemlékvédelemért Forster Gyula-, illetve A régészeti örökségért Schönvisner István-díjakat, valamint az örökségvédelmi emlékek megőrzése terén jelentős érdemeket szerzett, nem a szakterületen dolgozó személyek vagy szervezetek A műemlékvédelemért Forster Gyula-emlékérmet, illetve A régészeti örökségért Schönvisner István-emlékérmet. Ugyancsak ekkor adják át a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Dercsényi Dezső sajtódíját, valamint az ICOMOS-díjakat a legkiválóbb helyreállításért és a Citrom-díjakat a legbotrányosabb örökségvédelmi ügyekért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Programkavalkád a műemlékek ünnepén

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra