Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Világháborús alagútrendszert találtak Franciaországban

2008. október 7. 11:35 The Daily Telegraph

Észak-Franciaországban felnyitották azokat a több ezer civil számára menedékül kiépített földalatti barlangokat, amelyeket a második világháborúban, a szövetséges légitámadások idején óvóhelyként használtak.

<

A 60 évvel ezelőtti múltat mintegy időkapszulaként megőrző labirintusrendszer Caen városa alatt található, amelyet 1944. június 6-án, a partraszállás előkészítése során lőttek szét az angol hajóágyúk. A várost szinte teljesen elpusztították, és a térségben még augusztusig dúltak a légiharcok. Az óváros, és annak késő középkori házai szinte teljesen megsemmisültek, a háború után megkezdett rekonstrukció egészen 1962-i tartott, és azóta szinte teljesen elfeledték az alagutakat.

Az azóta szinte teljesen érintetlen menedék még ma is őrzi az egykor odamenekültek nyomát és személyes tárgyait: sok bőröndöt, konzervet, hivatalos iratot, és még sminkkészleteket is hátrahagytak a később távozók. A labirintusban sok gyermekjátékot, cipőt, imakönyvet, és kinyitható ágyat találtak a kutatók. A tárgyak bősége érthető, hiszen a legtöbben egy hónapot tölthettek a föld alatt.

A barlangokat a város alatt már egyébként is meglévő középkori bánya terültén alakították ki. A munkálatokat civilek és katonai alakulatok végezték: a végeredmény egy 10 méter magas alagútrendszer lett, amelyet több egységre osztottak fel. Marc Pottier történész szerint ez az elveszett világ annak állít emléket, hogy az átlagemberek mit éltek át a háború alatt. A szakember szerint 1944 nyarán 15 ezer menekült élt a legborzalmasabb körülmények között.

Laurent Dujardin, a Caeni Egyetem régésze szerint a fenn zajló események ellenére odalenn a körülmények igen kedvezőek voltak, "hiszen az atmoszféra igencsak egészséges, a hőmérséklet pedig általában 12 Celsius fok körül van". Dujardin elmondása szerint az első menekültek június 6-án érkeztek a föld alá, és egészen július 12-éig éltek ott. Elmondása szerint az egyik barlangban 5-600 ember élt, míg a város egyik utcája, a Rue des Roches alatt 5000-en húzták meg magukat.

A Caeni Egyetem szakértői abban reménykednek, hogy az alagutakat egyszer a nagyközönség előtt is megnyithatják majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Világháborús alagútrendszert találtak Franciaországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra