Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Lista készült 600 ezer, a nácik által üldözött német zsidóról

2008. szeptember 19. 18:36 MTI

Összesen 600 ezer, a náci rezsim által 1933 és 1945 között üldözött németországi zsidó nevét tartalmazza az a lista, amelyet a német szövetségi levéltár készített.

<

A csütörtöki sajtójelentések szerint az úgynevezett rezidenslista elkészítését a német kormány, valamint az Emlékezés, Felelősség, Jövő elnevezésű alapítvány finanszírozta. Utóbbi elsősorban a munkaszolgálatosok és a kényszermunkások kártérítésében játszott szerepet. A névjegyzék a hozzátartozók, leszármazottak tájékoztatását szolgálja, s a további kutatások támogatására hivatott.

A 600 ezer nevet tartalmazó dokumentum egyben alapul szolgálhat esetleges kártérítési tárgyalásokhoz; elkészítésére az alapítvány éppen ebből kiindulva tett javaslatot. A szövetségi sajtóhivatal közlése szerint a 600 ezer nevet tartalmazó dokumentum egyben alapul szolgálhat az esetleges kártérítési tárgyalásokhoz, s elkészítésére az alapítvány korábban ebből kiindulva tett javaslatot.

A német kormány képviselője közölte, hogy a listát egyebek között a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékközpont, a berlini Zsidó Múzeum, a zsidók kártérítésével foglalkozó Jewish Claims Conference, valamint a mintegy ötvenmillió náci iratot tartalmazó, Bad Arolsen-i archívumot irányító szervezet, a Nemzetközi Keresőszolgálat (ITS) rendelkezésére bocsátják.

A listát nem hozták nyilvánosságra. A 2000-ben a német kormány által, a gazdaság támogatásával létrehozott alapítvány képviselője szerint az ugyanis a német adatvédelmi törvényben megszabott korlátozás hatálya alá esik. Esetleg olyan üldözöttek nevét is tartalmazhatja, akik még életben vannak. Az idézett képviselő ugyanakkor annak a reménynek adott hangot: a dokumentumnak a szóban forgó emlékhelyeknek, kutatóközpontoknak, illetve archívumoknak történő átadása segíti a hozzátartozókat a náci rezsim által üldözött, elhurcolt, deportált zsidók sorsának felkutatásában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Lista készült 600 ezer, a nácik által üldözött német zsidóról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra