Múlt-kor.hu

Megfejtették az abszint mítoszát

2008. május 20. 10:00

Az abszint mítosza ma is él: sokak szerint annak fogyasztói könnyedén válnak őrültekké és bűnözői hajlamúakká. A német kutatók vizsgálatai szerint eltúlozzák a zöld tündér hatását.

A korabeli vélekedésekből egyértelműen negatív abszint-kép kép rajzolódik ki: aszerint ugyanis az ital hallucinációkat vagy epilepsziás rohamokat is okozhat, és egyesek szerint Vincent van Gogh is ennek hatása alatt állt, amikor levágta a fülét.

Fotó: Getty Images
A német kutatók amerikai és angol szakértőtársaikkal együtt hosszan tartó vizsgálatok után azonban arra a következtetésre jutottak, hogy a Zöld Tündérnek is nevezett abszint semmivel nem volt károsabb, mint a kor akármelyik másik alkoholja. Dirk Lachenmeier, a karslruhe-i CVUA labor vezetője szerint az ital pszichoaktív hatása "csak egy tündérmese".

Az abszint eredetileg egy smaragdzöld, kesernyés ital, amelynek alkoholtartalma minimum 50%. Az abszint többféle növény kivonatát tartalmazza, amelyek között a legismertebb a fehérüröm-virág (latinul Artemisia absinthium; németül Wermutkraut, angolul wormwood) kivonata. Ez egyébként a világon az egyik legkeserűbb növényfajta - a keserűséget okozó anyaga, az abszintin 70.000-szeres hígítás után is észrevehető. A fehérüröm-virág esszenciája 40-70% tujont tartalmaz. További részletek az abszintról.

Fotó: Getty Images
A vizsgálatok arra jutottak, hogy az abszintban csak minimális szintű tujon lehetett, és annak hallucinációs hatásai is igen csak megkérdőjelezhetők. A Journal of Agricultural and Food Chemistry tudományos lapban közétett írásból az is kiderül, hogy az üvegekbe literenként nagyjából 25 milligramm tujon került, ami ma is elfogadható: az EU ugyanis a tujontartalmat 35 milligrammban maximálja.

Az abszintot a 20. század elején (kábítószerjellegű és addiktív káros hatására hivatkozva) szinte az egész világon betiltották. Az ezredfordulóra részben rehabilitálták; 1998 óta az Európai Unióban - igaz korlátozott tujontartalommal - ismét forgalmazható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megfejtették az abszint mítoszát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra