Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mégsem Churchill végeztette ki Himmlert

2008. május 7. 09:00

A hamis dokumentumokat korábban valaki azért helyezte el a Nemzeti Levéltárban, hogy bebizonyítsa: Heinrich Himmlert Winston Churchill személyes utasításra gyilkolták meg.

<

A nyomozás során 29 hamisítványt azonosítottak, amelyeket 2000 óta 12 aktában helyeztek el. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a levelek vizsgálata során kiderült, hogy a fejléceket, amelyekkel a hamisító Bernard Bracken, Churchill egyik minisztere személyes részvételét akarta érzékeltetni, egy lézernyomtatóval készítették, és azt csak az 1970-es évek óta használják.

Nemzeti Levéltár, Kew

A Financial Times beszámolója szerint volt, aki már beugrott a dokumentumoknak: egy ismert történész két, második világháborúról szóló könyvében felhasználta, és szenzációként idézte azokat. A hatóságok a korábbi elképzelésekkel szemben őt nem kérdezik ki: egészségi állapota ugyanis nem teszi lehetővé Martin Allen felelősségre vonását. Allen egyébként is tagadja, hogy tudott volna a hamisításról, és elmondása szerint ő egy nagyszabású csalás áldozata lett.

A Levéltár eközben cáfolja, hogy máshol is lennének hasonló hamis dokumentumok, és nyilatkozataik szerint nagyon éberen őrködnek a dokumentum-együttesek védelmén, és azok hitelességének megőrzésén. Éppen ezért ez az eset is arra ösztönzi az intézetet, hogy szigorítson a biztonságon, és kamerákat helyezzenek el a kutatótermekben és raktárakban, hogy biztosak legyenek abban: az eset nem ismétlődhet meg.

Az dokumentumok előkerülése sokakban kellemetlen emlékeket is felébresztett: 1983-ban a Stern című német magazin publikálta folytatásokban Hitler naplójának részleteit, amelyekről aztán később kiderül, hogy egytől egyig hamisítványok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mégsem Churchill végeztette ki Himmlert

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra