Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hazaviszik a turisták az ókori Rómát

2008. április 10. 10:00

A szegényesen őrzött szobrokat és műemlékeket látva egyre több turista gondolja úgy, hogy azok egy apró darabját mintegy szuvenírként hazaviheti magával.

<

A régészek hét eleji bejelentése szerint a város szívében található klasszikus romcsoport, a Fórum igencsak kétségbeejtő állapotba került, mivel egyre több szobron és oszlopon látszik az aprócska kalapácsok vagy karcolások nyoma. Az Ill Messaggero napilap újságírója ezért tényfeltáró útra indul, és a nap végére egy egész doboz régiséget, szobor- és épületdarabot gyűjtött úgy össze, hogy azokat fényes nappal egy apró kalapáccsal ütögette, és senki nem szólt rá.

A helyszínen dolgozó régészek közül az egyik a neve elhallgatását kérve nyilatkozott arról, hogy a Fórumról szép lassan mindent elvisznek. Szerinte a térfigyelő kamerák teljesen feleslegesek, és a kapuk mintha nem is léteznének, hiszen még egy gyerek is átmászhat rajtuk. Éppen ezért úgy tűnik, mintha nem is védenék az ókori Róma legfontosabb műemlékeit, a szakemberek gyakran látnak civileket kószálni a területen, akik maguknak gyűjtögetnek.

A lap szerint a városba özönlő évi 20 millió turista nagyon sokat rontott a műemlékek állapotán. A területet azonban jelenleg is restaurálják, és a turisták részére hamarosan egy, a romoktól jobban elzárt ösvényt alakítanak majd ki.

Eugenio La Rocca, a város kulturális örökségét felügyelő hivatal szakértője szerint egy hasonló szabadtéri múzeumban nem lehet minden sarkot felügyelni, hiszen ha ezt megtennék, akkor Róma szépen lassan egy szabadtéri bunkerré változna. A vezető a megoldást a régészek által lebecsült kamerákban látja, hiszen az az őrök szobájában és a rendőrségen egyaránt látható. Az igazán értékes kincsek pedig biztonságban vannak, és katalogizálásuk óta egy őrzött raktárában vigyázzák azokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hazaviszik a turisták az ókori Rómát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra