Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Divatba jöttek a történelmi blogok

2008. február 19. 10:00

Divat lett régi naplókat, leveleket blogként felvinni az internetre: a korábbi tudományos partizánakciókat mostanra egyéni kezdeményezések tucatjai váltották fel.

<

Látogatók sokasága kíséri már jó ideje figyelemmel Harry Lamin angol katona sorsát szeretteihez írt levelein keresztül, amelyeket unokája, Bill Lamin tesz fel a világhálóra pontosan abban a hónapban és napon, amikor az első világháború idején a levelek keletkeztek - írta az El País című spanyol napilap. Ötletét azóta mások is átvették, és egy újfajta blog-műfaj született, amelyben a látogatók a múlt időt jelenként élik át újra olyan személyekkel, akik sok évvel ezelőtt éltek.

A kezdeményezés azonban a spanyol lap tudósítása ellenére egyáltalán nem számít újdonságnak: évek óta kísérhetjük nyomon például Samuel Pepys képviselő sorsát, aki II. Jakab angol király idejében volt az Admiralitás főtitkára. Naplójából megismerhetjük az 1665-ös nagy pestisjárvány idején dúló palota-intrikákat és a hollandok elleni háború sikereit. A felrakó itt is ügyel a dátumegyeztetésre.

A fia tette fel az internetre Wallace Russell kapitánynak a menyasszonyához írt leveleit. A kapitány is nyomtalanul eltűnt a második világháború forgatagában, mint ahogy Lamin közlegény az elsőben. Ha folytatódik ez a sorozat, ma még anonimnak számító történetek ezrei kerülhetnek ki a poros ládákból és rajtuk keresztül korunk megismerheti az előző generációk életét, érzelmeit, hitelesebben, mint a filmekből és regényekből.

A sorozatból a Múlt-kor szerkesztősége sem maradhat ki: hamarosan egy erotikus hangszerelésű reformkori naplót mutatunk majd be napról napra.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Divatba jöttek a történelmi blogok

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra