Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Több ügynök is figyelte a cseh államfőt

2008. január 23. 09:00

Jobban figyelte Václav Klaus jelenlegi cseh államfőt a nyolcvanas években az akkori kommunista Állambiztonsági Hivatal (STB), mint ahogy az eddig ismert volt.

<

Míg az 1984 és 1986 közötti, Kluk fedőnevű iratok megmaradtak, addig a későbbi, Rek fedőnevű anyagot röviddel az 1989 novemberi bársonyos forradalom után megsemmisítették, így nem tudni, mit tartalmazott. A második dosszié létezését a pozsonyi Nemzeti Emlékezet Hivatalában talált egyik bejegyzés is tanúsítja.

A Kluk fedőnevű Klaus-dossziéban talált anyagok szerint a titkos ügynökök rendszeresen átkutatták Klaus akkori irodáját, lehallgatták munkahelyi és lakástelefonját, és elolvasták levelezését. Az iratokból kiderült, hogy Klaus feleségét, a szintén közgazdász képzettségű Líviát is megfigyelés alatt tartották.

Václav Klaus azzal hívta fel magára a kommunista állambiztonság figyelmét, hogy a nyolcvanas években akkori munkahelyén, a Csehszlovák Állami Bankban, illetve a lakásán gazdasági szemináriumokat rendezett, amelyekre az egyik ügynöki jelentés szerint "nem marxista és jobboldali" beállítottságú embereket is meghívott. Klaus ugyan akkor nem dolgozott semmiféle fontos vagy vezető pozícióban, de a bankban és a pénzügyi körökben is elismert szakértőnek számított, akinek aránylag nagy volt a befolyása. A szemináriumok résztvevői közül a rendszerváltás után többen vezető, miniszteri pozíciókba kerültek.

A gazdasági szemináriumok mintegy két évig folytak, majd a cseh Állambiztonsági Hivatal azt a döntést hozta, hogy e tevékenységet be kell fejezni. Figyelmeztető levelet küldtek ezért a Csehszlovák Állami Bank vezetőségének az ügyről, aminek következtében a bank vezetése a szemináriumok további rendezését azonnal letiltotta.

A Rek fedőnevű dossziét 1988 áprilisában hozták létre, tehát két évvel a Kluk-akció befejezése után. Az iratcsomót azonban ismeretlen okok miatt 1989. december 9-én megsemmisítették. Bizonyítékot erről a szlovák Nemzeti Emlékezet Hivatalának dokumentumai között talált bejegyzés szolgáltatott. Cseh történészek számára ez új dolog, s egyelőre senki sem nyilatkozott azzal kapcsolatban, mit is tartalmazott, tartalmazhatott ez a második Klaus-dosszié.

Az újság szerint azonban nincs kizárva, hogy a dosszié tartalmára idővel mégis fény derülhet, illetve hogy az anyagot rekonstruálni lehet. A Rek-akcióról ugyanis több más, elsősorban operatív iratban is szó lehet. A levéltári szakértők több esetben is azt állították, hogy a megsemmisített állambiztonsági anyagokat e bejegyzések alapján később lényegében újra össze lehet állítani.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Több ügynök is figyelte a cseh államfőt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra