Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Álmok és látomások alapján ítélték el a salemi boszorkányokat

2007. október 31. 11:00

<

Hallucinogén gomba hatása lehetett

A pereket és kivégzéseket követően a korábbi bíróság tagjai közül sokan nyilvánosan is bevallották, hogy hibáztak. 1697. január 14-én elrendelték a per emléknapjának megtartását, és 1702-ben törvénytelennek nyilvánították az összes korábbi eljárást. 1711-ben a gyarmati hatóságok helyreállították a megvádoltak és elítéltek igazát, és örököseik fejenként 600 fontot kaptak. Massachusetts államnak mindez több időbe telt: 250 évet kellett várni arra, hogy 1957-ben állami szinten is bocsánatot kérjenek.

A kutatók a jelenség okait keresve számos teóriát állítottak fel. Egyesek úgy vélték, hogy a női kuruzslók és bábaasszonyok elleni hadjárat a szárnyait bontogató, férfidominanciát tükröző, modern orvoslás megteremtésével függ össze. Mások a reformáció okozta szellemi, világnézeti felfordulással, vagy a vén földrészen végigsöprő, a kortársak számára az ördögi hatalom megerősödését jelző szifiliszjárvánnyal kötötték össze a boszorkányok elleni fellépések gyakori megjelenését.

Az eseteket sokszor meglehetősen kacifántos magyarázatokkal látták el: egyesek szerint Salem városának lakosai például gombafertőzésen átesett rozs elfogyasztása után a testükben felhalmozódott jelentékeny hallucinogén anyag hatására kezdték üldözni a boszorkánysággal vádolt némbereket.

A kivégzettek emlékműve

A perek öröksége tovább élt a 20. században is: Arthur Miller drámaíró 1953-ban vetette papírra Salemi boszorkányok című darabját, amely a mccarthyzmus parafrázisaként komoly aktuálpolitikai felhangokat is hordozott. 1992 augusztusában, a 300. évforduló alkalmából Elie Wiesel Nobel-díjas író avatta fel a boszorkányperek salemi emlékművét, és akkor újították fel a Salemi Boszorkánymúzeumot is, ahol az eredeti dokumentumok mellett a per részleteit is megismerhetik a látogatók.

Ajánlott olvasnivaló:

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Álmok és látomások alapján ítélték el a salemi boszorkányokat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra