Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hurrikán söpörte el az első floridai gyarmatot

2007. október 16. 11:00

A floridai Pensacola-öbölben újabb középkori hajóroncsra bukkantak a régészek: hat másik vitorlással együtt ezt is 1559-ben süllyesztette el a térségben tomboló hurrikán.

<

A spanyol Tristán de Luna kapitány vezetésével alapított első európai kolónia nem sokáig állt fenn Floridában, ugyanis nem sokkal a telepesek megérkezése után szinte valamennyi, a kikötőben horgonyzó hajójuk egy hurrikán áldozatává vált. A közel ötszáz évvel ezelőtt elsüllyedt vitorlás már a második roncs, amely információval szolgálhat a régészeknek az 1561-ben feladott nyugat-floridai telep megismeréséhez.

A leletet megtaláló búvárok

A mintegy 650 leletet, jórészt agyagedényeket és fából készült tárgyakat a hajóroncstól fél mérföldre lévő Pensacola öbölhíd északi végénél egybegyűlt érdeklődőknek mutatták be. A Nyugat-Floridai Régészeti Intézet diákjai tavaly nyáron fedezték fel a maradványokat rejtő területet, ahonnan különböző tárgyakat hoztak a felszínre.

"A próbakutatások szerint mintegy 18-20 méteres konzerválódott hajótörzs lehet még a helyszínen, amely akár a flotta közepes méretű hajójából is származhat" - mondta Gregory D. Cook, a Nyugat-Floridai Egyetem régésze. Szakértők szerint a 4 méteres mélységben talált maradványokat nem fogják kiemelni az öböl vizéből.

A balul sikerült expedícióból származó első vitorlást a mostani maradványok közelében 1992-ben találták meg. A kutatók szerint az 1559 szeptember 19-én pusztító hurrikánban összesen hét hajó veszett oda.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hurrikán söpörte el az első floridai gyarmatot

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra