Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A megszállás jelképe az iraki történelem pusztulása

2007. október 5. 12:00

<

A hatóságok fellépése halálos lehet

Amikor a vallási csoportok befolyást szereztek az iraki tartományokban, a régészeti lelőhelyek is az ő ellenőrzésük alá kerültek. Abdulamir Hamdani, Di Qar tartomány régészeti igazgatója kétségbeesetten, de eredménytelenül próbálta megmenteni az ősi városokat a pusztulástól.

`Nagyon keveset tehetünk a szemünk előtt zajló katasztrófa megállítása érdekében` - írta Dr. Hamdani. `200 rendőrt alkalmaztunk, hogy rendszeres őrjáratozással megpróbáljuk megakadályozni a rablásokat. Felszereltségünk igen kevés volt a küldetéshez, csak nyolc autóval, néhány fegyverrel és rádióadóval rendelkeztünk az egész tartományban, ahol 800 régészeti lelőhely található. Természetesen ez nem volt elegendő, de megpróbáltunk némi rendet teremteni. Ekkor azonban a kormány megszorításai miatt nem tudtuk többé fizetni a benzint a járőrözéshez. Így a fosztogatás megállítása az irodákba rekedt, de ez még azelőtt volt, mielőtt a vallási pártok átvették a hatalmat Irakban.`

Ennyi maradt a Régészeti Intézet levéltárából

Tavaly a helyi hatóságok arról értesítették Dr. Hamdani részlegét, hogy engedélyezze téglagyárak építését egy sumér régészeti lelőhely körül. Gyorsan kiderült azonban, hogy a gyártulajdonos azért akarja megvenni a területet az iraki kormánytól, mert a föld sumér városokat és régészeti leleteket rejt. Az új földbirtokos felásná az egész területet, és a talált tárgyakat eladná a régiségkereskedőknek. Dr. Hamdani bátran megtagadta az engedély kiadását.

"Viselkedésének gyors következményei lettek. A Násziriját ellenőrző vallási pártok rendőröket küldtek hozzá, hogy korrupció vádja miatt letartóztassák. Három hónapig ült börtönben tárgyalásra várva. Az állami régészeti és örökségvédemi testület védőjének és befolyásos családjának köszönhetően kiszabadult, és visszakapta tisztségét. A téglagyári projektet 'befagyasztották', de más városokban és régészeti lelőhelyeken is alkalmaznak hasonló stratégiákat. Mennyi ideig tudják még az iraki régészek megtartani a rendet? Erre csak a különböző vallási csoportokkal kapcsolatban álló iraki politikusok tudnak választ adni, akik ezeket a projekteket jóváhagyják" - mondta Farcsak.

A rablások megállítására tett rendőrségi intézkedések halálosnak bizonyultak. 2005-ben Al Fadzsr városában az iraki vámosok a nyugati csapatok segítségével elfogtak néhány régiségkereskedőt, és több száz tárgyat foglaltak le, amelyeket a bagdadi múzeumba akartak szállítani. Végzetes tévedés volt: a kocsioszlopot Bagdad közelében megállították, nyolc vámtisztviselőt meggyilkoltak, testüket elégették, és a sivatagban hagyták, a leletek pedig eltűntek. "A régiségkereskedők világos üzenetet küldtek a világnak" - számolt be Farcsak.

A kincsvadászok jól szervezett csempészhálózatot működtetnek. Teherautók, repülőgépek és hajók szállítják az iraki zsákmányt Európába, az Egyesült Államokba, az Egyesült Arab Emirátusokba és Japánba. Egyre több internetes oldal kínál mezopotámiai leleteket, amelyek akár 7000 évesek is lehetnek. A dél-iraki földművesek hivatásos fosztogatók lettek, pontosan tudják, hogyan lehet megkerülni a falakat, és rögtön a termekbe és sírkamrákba jutni. "Megtanulták, hogyan rabolják el a világ múltját, és húzzanak hasznot belőle. Ismerik minden egyes tárgy értékét, és nehéz felfogni, miért is hagynák abba a fosztogatást" - áll a régészek jelentésében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A megszállás jelképe az iraki történelem pusztulása

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra