Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Értékeit követeli Ceausescu fia

2007. szeptember 21. 16:00

Valentin Ceausescu, az egykori diktátor utolsó, életben maradt gyermeke bejelentette, ha kell, bírósági végrehajtókat küld Bukarestben a Szépművészeti Múzeumba.

<

Onnan ugyanis az érvényes törvényszéki ítélet alapján akarja visszaszerezni a szüleitõl az 1989-es rendszerváltás után elkobzott és bevitt félszáz, értékes festményt, egyéb mûtárgyakat, régi bútorokat, kisplasztikákat.

Ceausescu öt napot adott a múzeumnak a csomagolásra és az átadásra, miután nyolc évi pereskedést követően egy végleges és megfellebbezhetetlen ítélet alapján őt illetik mindazok a vagyontárgyak, amelyeket szülei kivégzését követően az akkori hatalom átadott a múzeumnak (legalábbis, ami a fosztogatás után megmaradt). A Jurnalul National napilap szerint Valentin és ügyvédje, Radu Antal azt remélik, hogy a múzeum vezetőségében lesz annyi jóindulat, hogy végrehajtják a határozatot.

Az értékes vagyontárgyakat egy sikeresen alkalmazott ügyvédi furfanggal szerzi vissza Ceausescu, hisz ezekért a festményekért szülei sosem adtak egyetlen lejt sem, annak idején pártutasításra kerültek lakásukba, irodáikba. Az ügyvéd viszont azzal érvelt a bíróságon: azt sosem sikerült bebizonyítani, hogy a diktátor illegális módon jutott volna ezekhez a műtárgyakhoz, és ellenük sosem folyt ilyen irányú per. Így aztán ezeket most Valentin örökli.

A Ceausescu-fiú egyébként további festményekért is pereskedik a Szépművészeti Múzeummal, ítélet később várható.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Értékeit követeli Ceausescu fia

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra