Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az algíri reaktorvitát másolja az iráni atomkérdés

2007. szeptember 19. 12:00

<

Rossz helyre tették az értesítést

A most feloldott iratok mellett az algériai nukleáris programról szóló viták több részlete továbbra is titokban maradt, valószínűleg a hírszerzési források és a diplomáciai kommunikáció védelme érdekében, de így is bepillantást nyerhetünk a vitába:

1991 végén az algériai atomprogram okozta aggodalmak halványulni kezdtek, és átadták helyüket az Algéria jövője miatti félelemnek. Az 1992 elején tartott választásokon ugyanis az Iszlám Megmentési Front győzött, és véres polgárháború robbant ki az iszlám fundamentalisták, valamint az algériai rendőrség és katonaság között. Algéria 1993-ban a polgárháború ellenére hajlandónak mutatkozott az Atomsorompó Szerződés aláírására (amit 1995-ben meg is tett), de a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által elért biztosítékok sem vetettek véget az atomprogramról szóló spekulációknak. A biztosítékok korlátozottak voltak: az Ügynökség nem vizsgálhatott meg minden létesítményt, és kevés információt kapott a projekt eredetére vonatkozóan.

David Albright és Corey Hinderstein 1997-es jelentése szerint Algéria bizonyos korlátozásokkal együttműködött a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel, de még ez sem volt elegendő, hogy elaltassa a gyanakvásokat. Algéria a többi afrikai és közel-keleti országhoz hasonlóan atomenergiát használ áramfejlesztésre és sótalanításra. Megfigyelők azonban úgy vélik, hogy az ország a mai napig "nukleáris megoldásokat" keres arra az esetre, ha Irán fegyvereket fejlesztene.

Az amerikai hírszerzés kétségtelenül tovább figyeli az algériai helyzetet, de hogy sikerül-e megoldani a hűtőtornyok problémáját, az csak a dokumentumok titkosságának egy későbbi feloldása után derülhet ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az algíri reaktorvitát másolja az iráni atomkérdés

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra