Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nyugdíjaskorba lépett az amerikai hírszerzés

2007. szeptember 18. 11:00

<

Nácik, kommunisták és más szövetségesek

A Múlt-koron folyamatosan beszámolunk a Központi Hírszerző Ügynökség nem éppen makulátlan múltját feltáró hírekről. Tartson velünk a CIA titkok felgöngyölítésében!

Titkos dokumentumok a CIA törvényellenes akcióiról
A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egykori törvényellenes akcióira derül fény abból a több száz oldalnyi titkos dokumentumból, amelyet az amerikai hírszerzés vezető hivala hamarosan nyilvánosságra hoz.



A CIA ügyködött Paszternak irodalmi Nobel-díján
Az amerikai hírszerzésnek is része volt abban, hogy Borisz Paszternak orosz író 1958-ban megkapta az irodalmi Nobel-díjat - ezt állítja legújabb, megjelenés előtt álló könyvében Ivan Tolsztoj újságíró.



Az oroszok szerint a CIA irányította az 1956-os forradalmat
Az amerikai Központi Hírszerző Hivatal (CIA) kezét láttatta az 1956-os "magyarországi lázadásban" az orosz állami Rosszija tévé csütörtök éjjel sugárzott dokumentumfilmje, amely fekete képet festett Nagy Imréről is.



A CIA rejtegette Eichmannt
A CIA újabb iratanyagait oldották fel a titkosítás alól, s kiderült, az Egyesült Államok és Németország már 1958-ban ismerte Adolf Eichmann, az európai zsidóság megsemmisítését irányító SS-alezredes búvóhelyét.



Fény derül a CIA náci titkaira
Az amerikai kongresszus prominensei kűzdenek a CIA-akták nyilvánosságáért. A dokumentumok a második világháború után különböző náci háborús bűnösök, vagy más kollaboránsok és az amerikai hírszerzés együttműködésének rejtelmeibe avatnak be.


Könyv jelent meg a CIA titkos kísérleteiről
A világ mint laboratórium: kísérletek egerekkel, nyulakkal, emberekkel címmel jelent Rebecca Lemov, a Washington State University antropológusának könyve egy közelmúltban a titkosítás alól feloldott dosszié alapján.



A CIA megjósolta a Disznó-öböl-beli kudarcot
Az 1961-es, a kubai Disznó-öbölben (Playa Girón) végrehajtott amerikai szervezésű katonai akció, amelynek célja Fidel Castro rendszerének megdöntése volt, eleve kudarcra volt ítélve. A CIA néhány hónappal korábban már jelezte a vállalkozás nehézségeit és valószínű sikertelenségét. John F.Kennedy elnök ennek ellenére szabad utat adott az akciónak.

A CIA kikémlelte a francia nukleáris programot
Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) kémműholdakkal, kémrepülőkkel és kémhajókkal, valamint beépített ügynökökkel tartotta megfigyelés alatt Franciaország nukleáris fegyverek kifejlesztését célzó programját és az ahhoz kapcsolódó atomkísérleteket.


KGB-tiszt adta el a CIA-nak a Stasi-ügynökök adatait
A szovjet titkosszolgálat, a KGB egyik tisztje adta el a keletnémet felderítésre vonatkozó adatokat az amerikaiaknak.




A Bush-család is érintett lehet a Kennedy-gyilkosságban
A megközelítés nyilvánvalóan szenzációhajhász, a történeti alátámasztás minimum kétséges, ugyanakkor roppant szórakoztató a fiatal belga kutatónő összeesküvés-elmélete.



Szégyen vagy érdem?
Moszkva tudta nélkül, akarata és érdekei ellenében Magyarországon senki sem tehetett semmit - halljuk minduntalan a sommás történeti értékelést. No és akkor mivel foglalkozott a KGB leányvállalatának nevezett III/II osztály kötelékébe tartozó kémelhárító tiszt?


A világháború legfontosabb kéme
A német külügyminisztérium falán található emléktábla Fritz Kolbe érdemeit örökíti meg, aki a CIA szerint a második világháború legfontosabb kéme volt. Kolbet a háború utáni német társadalom árulónak tekintette, rehabilitációjára és szerepének történeti értékelésére nemrég került sor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nyugdíjaskorba lépett az amerikai hírszerzés

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra