Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Visszasírják az NDK-t a keletnémetek

2007. szeptember 11. 09:00

Jót tesz az idő az NDK-nak: egy új felmérés szerint 18 évvel a Honecker-rezsim összeomlása után a keletnémetek többsége szívesen emlékszik vissza a "német munkások és parasztok első államára".

<

A Super Illu című német hetilap által közzétett kimutatás szerint az NDK neve a keleti tartományokban élő lakosság 64 százalékában inkább pozitív emlékeket kelt, és csak 17 százaléknak vannak inkább negatív emlékei a kisebbik német államról. 19 százalék nem válaszolt a kérdésre.

Trabantfesztivál Svájcban: szívesen nosztalgiáznak

Ugyanakkor a megkérdezettek túlnyomó többsége (71 százalék) leszögezte, hogy semmi esetre sem kívánja vissza azokat az életkörülményeket, amelyek az NDK-t jellemezték. Mindössze 18 százalék élne újra szívesen a szocializmusban.

Az NDK-ra szívesen emlékezők többsége a Baloldal nevű párthoz kapcsolható. E párt híveinek körében 85 százalékos a pozitív emlékeket ápolók aránya. A szociáldemokrata párt támogatói között 64, míg a konzervatív CDU hívei közül 43 százalék tekint vissza nosztalgiával a Német Demokratikus Köztársaságra.

A fölmérés során 1001 embert kérdeztek meg a lipcsei piackutató intézet munkatársai; a válaszadók 93 százaléka az NDK területén élt a kommunista rendszer összeomlása előtt, 7 százalékuk viszont 1989 után települt át nyugatról a keleti oldalra.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Visszasírják az NDK-t a keletnémetek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra