Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tragikus véget ért a müncheni túszszabadítás

2007. szeptember 5. 17:00

<

A játékoknak folytatódniuk kell

Az utólagos vizsgálatok eredménye szerint a túszok megpróbálták elrágni köteleiket, s valószínű, hogy többüket a mesterlövészek golyói is eltalálták. Közülük utolsóként egy Amerikából Izraelbe kivándorolt ügyvéd, a súlyemelésben induló David Berger halt meg, aki különösebb remények nélkül, csak a részvétel miatt kvalifikálta magát a játékokra.


Spielberg Münchenje

Az első hírek még arról szóltak, hogy a túszok sértetlenül átvészelték a tragédiát, ezt követően hangzottak el az "első beszámolók túlságosan optimistának bizonyultak" kezdetű mondatok. A holttesteket Izraelbe szállították, Berger földi maradványaiért az Egyesült Államokból küldtek külön gépet. Az olimpiai játékokat egy napra felfüggesztették, majd szeptember 6-án a magyar-német labdarúgó mérkőzés előtt emlékeztek meg a tragédiáról. A NOB elnöke, Avery Brundage sokak számára felháborító beszédet mondott, amelyben nem tett említést az izraeli sportolókról, csak arról beszélt, hogy a játékoknak folytatódniuk kell.

A stadion felett lobogó zászlókat, kivéve az arab nemzetekét és a Szovjetunióét félárbocra engedték. (Az öt terrorista holttestét Líbiának adták ki, ahol dísztemetést kaptak.) A zsidó származású sportolókat - köztük az olimpia abszolút sztárját, Mark Spitzet - védelem alá helyezték. Több sportoló elhagyta Münchent, 7-én az egyiptomi küldöttség is távozott, mondván, félnek a megtorlástól.

Az életben maradt túszejtőket egy Lufthansa gép október 29-i eltérítése után szabadon engedték, s Líbiában hősként fogadták őket. Izrael - bár hivatalosan soha nem ismerte el - megtorló akciót kezdett, amelyek során levadászták a merényletért felelősöket (a két évtizeden át, 1992-ig tartó akció során olyanokat is meggyilkoltak, akiknek bizonyíthatóan semmi közük nem volt a Münchenben történtekhez.) A merénylők közül egyedüliként a még mindig bujkáló Abu Daoud (Mohammed Odeh), a Fekete Szeptember vezetője van biztosan életben.

Az olimpián és az utána történtekről több könyv és film is született, közülük Kevin MacDonald Egy nap szeptemberben című dokumentumfilmje 2000-ben Oscar-díjat nyert. Steven Spielberg München című filmjében az elsőként lelőtt túszt, Mose Weinberget saját fia formálta meg.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tragikus véget ért a müncheni túszszabadítás

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra