Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Angolszász bestseller az ókori görögökről

2007. augusztus 15. 15:00

Robin Lane Fox, az oxfordi egyetem világhírű történész professzora csaknem ezeroldalas tanulmányban méltatta az ókori Görögországot és Rómát.

<

Amikor megkérdezik tőle, hogy mit hagyott ránk örökül az ókori Hellász, hosszan sorolja: a demokráciát, a színházat, a lóversenyeket, az építészetet, a matematikát, a szépséget, a szerelmet, a homoszexualitást. Véleménye szerint az építészetben Lou Gehry nem menne sokra, ha nem fordulna állandóan a görög klasszikusokhoz.

A szerelemben ők találták ki a beszéd játékát, a hódítási praktikákat, amelyek nélkül a szerelem csak szépség nélküli testi kapcsolat lenne. A görögök adtak tartalmat és életet annak, ami csak természetünk része. "Ők változtatták meg a szerelmet olyasmivé, ami megéri a fáradságot" - mondta az El País című spanyol napilapnak.

A professzor sikerének titka, hogy hatalmas tudását ragyogó elbeszélőkészséggel ötvözi. A klasszikus világot könyvében három szempontból, a szabadság, az igazság és a luxus szempontjából vizsgálja olyan nagyságokon keresztül, mint Szókratész, Cicero, Julius Caesar és Hadrianus.

A történész fontosnak tartja, hogy a fiatalok ismerjék a klasszikusokat. Az a véleménye, hogy be kellene vezetni egy olyan európai normatívát, amely kötelezné az oktatókat arra, hogy 9 éves gyerekekkel ismertessék meg az Iliászt és az Odüsszeiát, hogy "amikor 16 évesek lesznek, olvasni és élvezni tudják".

Homéroszt mérhetetlenül tiszteli. "Feltalálta a nosztalgiát, történetekkel tudja kitölteni az űrt, amely akkor keletkezik bennünk, amikor távol vagyunk otthonunktól. Tudott mesélni nyersen, realistán arról, hogy mit jelent a hírnév, a dicsőség. Megmutatta, hogy tévednek a hősök, hogy tévedéseiket már csak azokban a tragikus pillanatokban fedezik fel, amikor késő."

Robin Lane Fox ezzel együtt nem idealista. Elismeri Görögország és Róma humanista értékeit, de nem feledkezik meg arról sem, hogy tűrték a rabszolgaságot. A professzor szakértelmét a filmvilág is kihasználja: Oliver Stone kikérte tanácsát a Nagy Sándorhoz, hogy a lehető legközelebb legyen a valósághoz, illetve Ridley Scottnak is segítségére volt a Gladiátor készítése során.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Angolszász bestseller az ókori görögökről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra