Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Adókerülők gazdagítják a brit közgyűjteményeket

2007. július 30. 15:00

Rembrandt, Goya, Turner, Reynolds, Gainsborough - néhány a művészek közül, akiknek a műveivel az elmúlt évben gazdagodtak a brit közgyűjtemények az örökösödési adó alól mentesülni szándékozó örökösök jóvoltából.

<

Az új jogszabályi lehetőséget azokra szabták, akik nem szeretnék kifizetni a váratlanul a birtokukba kerülő nagyértékű műtárgy adóját, és inkább hajlandók megválni attól. A felajánlott műtárgyakat szakértők megvizsgálják, és ha alkalmasnak bizonyulnak a "nemzeti kinccsé" nyilvánításra, átveszik őket a közgyűtemények.

A brit Múzeumok, Könyvtárak és Archívumok Tanácsa (MLA) a napokban készített számadást az elmúlt egy év szerzeményeiről. Eszerint - mint az a BBC honlapján olvasható - egy év alatt 25 millió font értékű műkincs került az állam tulajdonába a program keretében.

Nem csak festmények és metszetek, de olyan régiségek is köztulajdonba kerültek így, mint az Egyesült Királyság legrégebbi jachtja, egy gyémántdiadém, régi pénzérmék, plakátok vagy az addigi legnagyobb magánkézben lévő Mozart-kéziratgyűjtemény.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Adókerülők gazdagítják a brit közgyűjteményeket

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra