Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Elvarratlan háborús múlt a japán tankönyvekben

2007. augusztus 1. 13:00

A háború alatt Japán által Kelet- és Délkelet-Ázsiában elkövetett szörnyűségek nagyrésze feldolgozatlan, s a fiatalok az oktatás keretei között sem ismerhetik meg a tényeket.

<

Katonai utasítások parancsok nélkül?

Zukeran Csoho még iskolába járt, amikor árokásásra vezényelték az amerikaiak okinawai partraszállását követően. A következő hetekben zajlott a második világháború egyik legvéresebb csatája, amelyben 200 ezer japán és amerikai katona vesztette életét, és Okinava civil lakosságának egynegyede is elpusztult. A legtöbben a támadás során haltak meg, de sokan öngyilkosok lettek, mert a védelmükre kirendelt hadseregtől ezt a parancsot kapták.

"A hadseregtől mindenki két gránátot kapott. Azt mondták nekünk, hogy az egyiket az ellenségre dobjuk, a másikkal pedig öljük meg magunkat" - mesélte Zukeran a Guardian című brit lapnak. A Tokiótól mintegy 1500 km-re délnyugatra fekvő szubtrópusi szigeten egész családok mentek együtt a halálba.

A partraszállás utáni hetekben Zukeran családja faluról falura menekült az amerikaiak elől, mert azt mondták nekik, hogy megerőszakolják és megölik őket. Szemtanúk szerint egész családok követtek el öngyilkosságot a fanatikus japán katonák parancsára, akik nem engedték nekik, hogy megadják magukat, és esetleg információkat áruljanak el a csapatmozgásokról. Az Okinavánál fekvő Kerama szigetén 700-an követtek el tömeges öngyilkosságot.

Japán veresége megmentette Zukeran életét: 1945 júniusában családjával egy hetet bújkált egy barlangban, míg végül az éhség győzött, és a család megadta magát. "Hamarosan felismertük, hogy hazudtak nekünk. Az amerikaiak nem akartak megölni minket. A japán katonák azt mondták az iskolatársaimnak, hogy öljék meg magukat. Az iskolában azt súlykolták belénk, hogy a megadással szégyent hozunk a császárra" - mondta a 75 éves Zukeran, aki nyugdíjazása előtt tanárként és helyi tanácsosként dolgozott.

Akik inkább megadták magukat

Az oktatási miniszter szerint azonban "a legújabb kutatások arra utalnak, hogy nem is voltak ilyen parancsok". Emiatt nem meglepő, ha a kényszerített öngyilkosságok eltussolására irányuló kísérlet óriási felháborodást keltett Okinava szigetén, amelynek lakói azt követelik, hogy az erre vonatkozó utalások maradjanak benne a tankönyvekben. "Tagadhatatlan tény, hogy a tömeges öngyilkosságok nem következtek volna be a japán hadsereg közreműködése nélkül" - mondják az okinavaiak.

Több mint hat évtized telt el azóta, és Zukeran döbbenten áll az ország vezetőinek szándékait látva. "Sok barátom azért halt meg, mert ezt mondták nekik. A hadsereg nem is próbált megvédeni bennünket. Azt parancsolták az embereknek, hogy öljék meg magukat, majd ellopták a nőknek és gyerekeknek szánt élelmet. Így rabolja el a háború az emberektől az emberséget."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elvarratlan háborús múlt a japán tankönyvekben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra