Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Titkos dokumentumok a CIA törvényellenes akcióiról

2007. június 25. 10:00

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egykori törvényellenes akcióira derül fény abból a több száz oldalnyi titkos dokumentumból, amelyet az amerikai hírszerzés vezető hivala hamarosan nyilvánosságra hoz.

<

A CIA `kiteregeti a szennyesét` - harangozta be a pénteki The Washington Post azt, hogy jövő héttől kutathatóvá válnak az okmányok az ügynökség által a hidegháború idején, az 1950-70-es években elkövetett súlyos törvénysértésekről. A `Családi ékszerek` névre hallgató dokumentumcsomagból - amely egy 1974-ben készített válogatás a CIA archívumában őrzött bizalmas anyagokból - kitervelt és megvalósított gyilkossági kísérletekre, belső kémkedési műveletekre és emberrablásokra derül fény. Az iratok betörésekről, lopásokról, újságírók lehallgatásáról, valamint Kínából és a volt Szovjetunióból érkezett postai küldemények felbontásáról is tartalmaznak részleteket.

Michael Hayden CIA-igazgató azzal tompította a dokumentumok élét, hogy az esetek nagy része már ismert a sajtóból, s bár többségük nem vet jó fényt a hivatalra, "ez már része a CIA történetének". Történészek előtt tartott csütörtöki beszédében hangsúlyozta: a dokumentumok "a maitól egészen eltérő korszakba, egy egészen más hírszerzési hivatal munkájába" engednek betekintést. A The New York Times leszögezte: az iratok olyan hazai betöréseket és lehallgatásokat dokumentálnak, amelyeket a törvények megsértésével hajtottak végre. Egy felvételen például három beszélgetés hallható, amelynek során Gerald Ford elnököt tanácsadói tájékoztatják a CIA illegális műveleteiről.

Egy másik felvételen az hallható, amint Henry Kissinger külügyminiszterként győzködi 1975-ben William Colby CIA-igazgatót, hogy ne indítson vizsgálatot a múltbeli törvénytelenségek feltárására. Kissinger Ford elnök előtt "szégyentelennek" nevezte Colby szándékát, azzal érvelve, hogy a vizsgálat megbénítaná a CIA működését. Kissinger azt javasolta Fordnak, hogy egy idő után helyezze át más posztra Colbyt, és egy megbízhatóbb személyt nevezzen ki az ügynökség élére. Egy évvel később George Bush került Colby helyére.

Kiteregetik a szennyest

A most nyilvánosságra kerülő 700 oldalnyi dokumentum - amelyet még Colby elődje, James Schlesinger állíttatott össze - egyes részleteiben már ismertté vált, kiszivárogtatások, tanúskodások, részleges feltárások útján. Az iratok az eddigieknél átfogóbb képet nyújtanak a CIA egykori agresszív, gyakran illegális lépéseiről, amelyek részben olyan, a vietnami háborút ellenző amerikai újságírók ellehetetlenítését célozták, akik kiszivárogtatott kormánytitkokat jelentettek meg.

Thomas Blanton, a nemzetbiztonsági levéltár igazgatója felhívta a figyelmet: annak ellenére, hogy Hayden kiemelte, a jelenlegi CIA-nak köze sincsen 1975 előtti elődjéhez, "nyugtalanító hasonlóságok" fedezhetők fel a jelennel. Az engedély nélküli, törvényellenes lehallgatásokról, az emberrablási esetekről szóló okmányok akár ma is készülhettek volna - mondta a szakértő.

Az egyik 1963-as illegális lehallgatási eset - két újságíró után nyomoztak törvényellenesen - Robert Kennedy igazságügy-miniszter és Robert McNamara védelmi miniszter jóváhagyásával történt. A CIA-jelentés szerint a lehallgatás "nagyon eredményes" volt, többek között 12 szenátorral és hat képviselővel folytatott beszélgetést tudtak rögzíteni. A dokumentumokból részletek ismerhetők meg több külföldi vezető, például Fidel Castro elleni tervezett merényletekről és egy szovjet disszidens két évig tartó jogellenes börtönben tartásáról is.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Titkos dokumentumok a CIA törvényellenes akcióiról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra