Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Németre fordították a bori munkatábor túlélőinek visszaemlékezéseit

2007. június 1. 09:00

Németül is megjelent az a kötet, amely az egykori bori munkatábor túlélőinek visszaemlékezéseit tartalmazza - jelentette be Botos János, a budapesti Holokauszt Emlékközpont munkatársa.

<

A 2004-ben Magyarországon Kényszermunka, erőltetett menet, tömeghalál címmel megjelent könyvet Zwangsarbeit, Todesmarsch, Massenmord címmel a napokban adták ki Németországban.

A könyvben néhány túlélő visszaemlékezései olvashatók korabeli dokumentumokkal és fényképekkel kiegészítve. A kötet bemutatja a mai Szerbia területén lévő tábor hétköznapjait, a magyar őrség viselkedését, tényeket és adatokat közöl a hírhedt halálmenetről.

A bori munkatáborban, amely a környék rézbányáihoz szolgáltatott munkaerőt, 1943-ban és 1944-ben több mint hatezer magyar zsidó munkaszolgálatost alkalmaztak, akik embertelen körülmények között, az őrök brutalitásától kísérve végezték munkájukat.

Az építő- és bányamunkát a magyar katonai őrség, az úgynevezett keretlegénység kegyetlen bánásmódja tette hírhedtté. A tábort 1944 őszén kiürítették, a kényszermunkásokat gyalogmenetben hajszolták nyugatra; a menetben sokan haltak meg.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Németre fordították a bori munkatábor túlélőinek visszaemlékezéseit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra