Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Jegelték a lengyel emlékműtörvényt

2007. május 9. 17:00

Rövid időre jegelték azt a leendő lengyel törvénytervezetet, amely a helyi hatóságoknak szabad kezet adna a kommunista diktatúrát dicsőítő emlékművek eltávolításában, ugyanakkor lehetővé tenné a szovjet hősi emlékművek megőrzését is.

<

Kazimierz Michal Ujazdowski kulturális miniszter szerint a tervezetet nem az észt fővárosban álló szovjet háborús emlékmű áthelyezése és az emiatt az orosz-észt kapcsolatokat jelenleg jellemző feszültség ihlette, a szabályozás gondolata már hónapokkal korábban felmerült.

A törvénytervezet lényege, hogy a helyi kormányzat kezébe adja a jogot azoknak a tárgyaknak az eltávolítására amelyek `a lengyel nemzeti érzelmet sértő módon emlékeznek meg a kommunista diktatúráról` - mondta a miniszter. Hozzátette azt is: tud azonban olyan városokról is, ahol az orosz nyelvű feliratot viselő emlékművek továbbra is a legjelentősebbek közé tartoznak.

A minisztérium helyettes vezetője, Jaroslaw Selin ugyanakkor azt is elmondta, hogy a jogszabálytervezetet egy időre jegelték, részben a tallinni emlékmű áthelyezése miatti erőszakos tiltakozásokra, részben pedig a második világháború európai befejezésének - Oroszországban a Győzelem napjaként ünnepelt -  emléknapjára tekintettel.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Jegelték a lengyel emlékműtörvényt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra