Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

CT-vel vizsgálták a ókori gyermekmúmiát

2007. május 4. 08:00

Egy ókori gyermekmúmia fejéről komputer tomográffal (CT) készítettek felvételeket amerikai tudósok, mert a korábbi vizsgálatokból kiderült, hogy szokatlanul nagy a koponyája.

<

A CT-vizsgálatot a pittsburgh-i gyermekkórházban végezték el a helyi orvosi egyetem szakértőinek segítségével, s arra keresték a választ, hogy milyen nemű volt a gyerek és mi a magyarázat a koponya - 1986-os röntgenvizsgálattal megállapított- szokatlan méretére. A vizsgálatok során az is kiderült, hogy a gyerek a korábban megállapított 8 évesnél jóval fiatalabb, csupán 3-5 éves lehetetett.

A vizsgálat fényt derített arra, hogy a gerinc felső részét és a koponyát egy lándzsaszerű tárgy sértette meg, ám a szakértők azt nem tudják megmondani, hogy ez okozta-e a gyerek halálát. A múzeum szóvivője, Ellen James szerint lehetséges, hogy a sérülés csak a balzsamozáskor keletkezett. A CT-eredményei alapján a szakértők reményei szerint a több hónapig tartó elemzés után egy teljes arcrekonstrukciót is elkészíthetnek majd.

A Ptolemaiosz-dinasztia idején, valamikor i. e. 380 és i. e. 250 között élt gyermek mumifikálódott teste 1912 óta van a Pittsburgh-i Carnegie Természettudományi Múzeum tulajdonában, és azt a látogatók 1989 óta tekinthetik meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

CT-vel vizsgálták a ókori gyermekmúmiát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra