Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Visszakapta a nevét Örömlányvár

2007. április 18. 08:45

Négy évig tartó huzavona után visszakaphatja eredeti nevét egy ír falu. A település régi-új elnevezése magyarul annyit tesz: Örömlányvár.

<

Eamon O Cuiv, Írország nyelvügyi minisztere 2003-ban rendelte el, hogy az angol származású Doon névvel illetett település vegye fel az ír An Dun (A vár, vagy Az erődítmény) nevet. A miniszter ezzel majdnem az eredeti - Dun Bleisce, azaz Örömleányvár - nevet adta vissza a néhány ezer fős kis fészeknek, de az esetleges bürokratikus ellenvetések miatt mégis inkább maradt a semleges hangzású elnevezésnél.

A rendelet ellen több mint 1100 helyi lakos, köztük a járási önkormányzat politikusai is tiltakoztak. A felháborodás hullámát látva O Cuiv a Földrajzinév-bizottságot hívta döntőbírónak. Hosszas procedúra során a testület megállapította, hogy az An Dun a Doon hű fordítása és így akár korrekt helységnév is lehetne, viszont a falu eredeti neve Dun Bleisce (Örömlányvár), amely már 774-ből származó forrásokban is előfordul. A bizottság így aztán áldását adta a névre, a miniszter pedig már ki is hirdette az eredeti állapotot helyreállító új rendeletet, amellyel nagy megelégedést keltett.

Mary Jackman járási tanácsnok például a hír hallatán szinte repesett az örömtől, és az AFP hírügynökség tudósítójának arról is beszámolt, hogy a Bleisce névvel eredetileg köztiszteletnek örvendő személyt jelöltek. "Nagyhatalmú asszonyság lehetett, a környék lakossága pedig annak idején igencsak feminista beállítottságú volt" - mondta az önkormányzati politikus.

O Cuiv egyébként Eamon de Valera, a köztársaság egyik alapító atyjának unokája. Hivatalba lépése óta több ezer, a brit uralom idején elangolosított településnevet változtatott vissza ősi ír nevére.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Visszakapta a nevét Örömlányvár

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra