Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kiállítások az első magyar miniszterelnök emlékére

2007. április 13. 14:45

<

A hadseregszervező

 
A Hadtörténeti Múzeum kiállításának alapvető célja felhívni a nagyközönség figyelmét arra a tényre, hogy Batthyány Lajos miniszterelnöknek kezdeményező, majd a megvalósítás során központi szerepe volt az új típusú haderő kereteinek kialakításában és annak megszervezésében. A honvédtoborzást és ezzel az új nemzeti haderő megszervezését ugyanis nem a hadügyminisztérium, hanem a Batthyány közvetlen felügyelete alatt működő Országos Nemzetőrségi Haditanács végezte. Az önkéntes nemzetőrség a reguláris haderő fejlesztésének tartalékául szolgált, amellyel Batthyány közvetlenül rendelkezhetett.

A tárlaton bemutatásra kerülő 230 műtárgy között több olyan tárgy, ábrázolás is látható, melyet korábban nem ismerhettek az érdeklődők, és amelyek hozzájárulhatnak Batthyányról alkotott képünk megváltozásához.

Ilyen például az a hírneves Kuchenreiter-műhelyben készült, csappantyús szerkezetű pisztolya, amelyet a lemondott miniszterelnök ajándékozta a hozzá Bécsből Ikervárra látogató Pulszky Ferencnek, a külügyekért felelős államtitkárnak. Kiállítják a 10. (Vilmos) huszárezred emlékszablyáját is, amit a Hadtörténeti Múzeum a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával vásárolt meg egy gyűjteményből. Az egyik legelismertebb bécsi műhelyben kovácsolt és ötvös szempontból is remekműnek számító fegyvert az ezred tisztikara készíttette.

A látogatók megtekinthetik az 5. honvéd zászlóalj zászlaját is. A honvéd zászlóaljakat először önkéntes nemzetőr alakulatként tervezték megszervezni, ezért első, de valószínűleg a csapatokhoz ki nem adott zászlójuk a nemzeti zászló mintájára készült, a fehér mezőbe írott zászlóalj megnevezéssel. A zászló Svájcból került haza (a 3. honvéd zászlóaljéval) egy magánszemély útján, aki a zürichi bolhapiacon vásárolta. Valószínűleg mind a tíz honvéd zászlóaljé külföldre került a szabadságharc után, pl. az 1930-as évek végén a 6. honvéd zászlóalj zászlaját is Svájcban fedezte fel és vásárolta meg a múzeum egyik munkatársa.

Végül, de nem utolsósorban a kiállításon látható lesz egy, a Szovjetunió által kétszer is visszaszolgáltatott, véglegesen 1948-ban hazakerült, hányatott sorsú hadizászló, amelyeket a világosi fegyverletétel után az orosz cári hadsereg zsákmányul ejtett, majd 1940-ben visszaadott. 1945-ben azonban a Vörös Hadsereg zsákmányoló egységei újra Moszkvába vitték, és csak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc centenáriumi ünnepségén adtak vissza.

A kiállítás megtekinthető: 1014 Tóth Árpád sétány 40.
Látogatható: 2007. április 11. - október 14.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiállítások az első magyar miniszterelnök emlékére

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra