Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ellentmondásos tervekből épülhet Bush elnöki könyvtára

2007. április 5. 13:15

<

A legnépszerűtlenebb elnök öröksége

Az Egyesült Államokban 12 elnöki könyvtár létezik. Az elsőt Franklin D. Roosevelt alapította 1940-ben, aki az elnöki iratokat a nemzet tulajdonának tekintette. Támogatói 400 ezer dollárt adtak össze erre a célra.

Az elnöki irattárak alapítását gyakran társadalmi vita előzte meg: a Duke University  pédául elutasította Richard Nixon tervét, hogy az intézmény területén hozza létre a könyvtárát. A Kennedy Könyvtár harvardi létrehozását pedig a helyi lakosok hiúsították meg, mert a forgalom és a turizmus növekedésétől tartottak. Ronald Reagan stanfordi könyvtárának építését tiltakozások miatt kellett félbehagyni.

Az elnöki könyvtárak azt reprezentálják, hogy miként látja magát az elnök, és milyen emléket szeretne hagyni magáról. Az elnök és támogatói főként az elnöki emlékmúzeumot tudják ellenőrzésük alatt tartani: nem meglepő, ha Reagan elnök múzeuma nem tesz említést az iráni botrányról, és Richard Nixon könyvtára csak kis szerepet szán a Watergate-ügynek. Bill Clinton könyvtára ugyan tartalmaz felvételeket az elnök Monika Lewinsky-hoz fűződő kapcsolatáról, és a bírósági tárgyalásról, de a kiállítás címe "Az üldözés politikája", ami az egész affért republikánus bosszúnak állítja be.

"A könyvtárak idővel egyre nagyobbak lettek, ahogy az elnökök is egyre többre tartották magukat" - mondja Stephen Hess, a George Washington Egyetem kutatója. Ezzel párhuzamosan a felhalmozott iratok mennyiségét tekintve egyre inkább átvették a Nemzeti Levéltár szerepét, ám a pártatlanság megvalósítása nem sikerült.

A W. Bush elnöki irattára körül kirobbant nyilvános vitában többen felvetettették, vajon nem a történelem tisztára mosásáról szól-e az akció. Hess szerint az idő sok kérdésre választ ad majd: lassan például a könyvtárak is megváltoznak, nyitottabbá válnak. Lyndon Johnson könyvtára például sokáig figyelmen kívül hagyta a vietnami háborút, de ma már egy olyan kiállításnak is otthont ad, amely bemutatja, hogyan osztotta meg az országot a háború.

A legújabb közvélemény-kutatások mindenesetre azt mutatják, hogy George W. Bush az Egyesült Államok legnépszerűtlenebb elnökeként fog távozni hivatalából. "Bush elnök arra használja ezt az utolsó kampányt, hogy megmentse elnöksége jó hírét és örökségét" - állítja Hess, majd hozzáteszi, a könyvtár csak korlátozott mértékben javíthatja az elnök jó hírét. "Egy elnök nem tudja ilyen mértékben megváltoztatni a történelmet."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ellentmondásos tervekből épülhet Bush elnöki könyvtára

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra