Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Vita Wagner transzvesztita hajlamairól

2007. március 23. 08:00

A zeneszerző 1874-ben írta a most publikált levelet egy milánói kereskedőnek, és szatént, csipkét, fodros női alsóneműket rendelt benne.

<

A levelet, amely egy amerikai magángyűjtő tulajdona és még sohasem került nyilvánosságra, a The Wagner Journal, egy új londoni szaklap közölte. A társkiadó Barry Millington szerint a levél alátámasztja azt a feltételezést, miszerint a zeneszerzőnek transzvesztita hajlamai voltak. Más angol lapok megelégedtek azzal a megállapítással, hogy Wagner szélsőséges, csaknem fetisiszta érdeklődést tanúsított a női ruhanemű iránt.

Werner Breig bochumi egyetem tanár, a The Wagner Journal kiadói tanácsának egyetlen német tagja azon a véleményen van, hogy minden férfinak van feminin oldala. Breig irányította a közelmúltig a zeneszerző levelezésének német kiadását, és nem hisz Wagner transzvesztita hajlamaiban.

Kutatásai során azonban több olyan levelet talált, amelyben a zeneszerző selyem holmikat kért, de, mint mondja, abban az időben a férfiak is cicomásabb alsóneműket viseltek. Sven Friedrich, a bayreuth-i Wagner múzeum igazgatója pedig arra emlékeztetett, hogy Wagner ekcémája miatt nem hordhatott gyapjú holmikat, pamutból akkor még nem készítettek alsóneműket, így maradt számára a selyem. Ebből eredhetett az a feltételezés, hogy betegesen érdeklődött a női holmik iránt.

Ezt erősítette az a tény, hogy 1864-ben női ruhában menekült el Bécsben a hitelezői elől. Az is tény, hogy mindig vonzódott a drága, finom holmikhoz, ezért is volt mindig pénzszűkében. A vitatkozó felek szerencsére egyetértenek abban, hogy az utókornak Richard Wagnert a zenéje miatt kell értékelnie.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Vita Wagner transzvesztita hajlamairól

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra