Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

15 percig híres volt a pop-art atyja

2007. február 22. 18:00

<

Banános borító cipzárral

Rock-történetet is írt: az Exploding Plastic Inevitable című szado-mazochista performance-ához összehozott együttes, a Velvet Underground, soraiban Nicóval, John Cale-lel és Lou Reeddel, referenciává vált minden punk és alternatív rock-banda számára.

Az ő első lemezükhöz készítette el Warhol híres banános borítóját. Később ő tervezte a Rolling Stones Sticky Fingersének (1971) tasakját is, amelyet egy farmernadrág villámzárával lehetett kinyitni és ő rajzolta meg John Lennon portréját az 1986-os Menlove Avenue posztumusz albumhoz is. Halála után három évvel Reed és Cale Song For Drella című közös lemezükkel emlékeztek meg mentorukról. (A "Drella" becenév a Dracula és a Cinderella - Hamupipőke - keresztezéséből született). Warhol nagy hatással volt Bob Dylanre, a fiatal Patti Smithre és David Bowie-ra is, aki egy 1996-os filmben meg is személyesítette őt. Lapot is alapított, Interview címen.

Andy Warhol még az ellene 1968-ban elkövetett merényletet is "műalkotássá" tette: közszemlére került meztelen, sebhelyekkel borított felsőtestéről fotója, hírnevet szerezve ezzel támadójának, a modell Valerie Solanasnak. Élete hátralévő közel két évtizedében a hírességek portréi és a tv-show-k mellett egyre inkább az írás felé fordult: magyarul is megjelent az Andy Warhol filozófiája A-tól Z-ig, és kiadta naplóit, amelyben alaposan leszedte a keresztvizet a New York-i elit társasági életről, amelynek ő maga is egyik színfoltja volt. "Ma nem az számít, hogy a Mayfloweren érkeztél-e Amerikába vagy sem. A Társaságba mindenki bekerülhet, aki gazdag, hatalma van, gyönyörű vagy híres" - állapította meg nem kis keserűséggel.

Warhol 59 évesen halt meg egy New York-i kórházban orvosi műhiba következtében: epeműtétje után a szervezetét túlterhelő infúziós folyadéktól végzetes szívrohamot kapott.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Göbölyös N. László)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

15 percig híres volt a pop-art atyja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra