Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

600 éves katedrálisát ünnepli Passau

2007. február 22. 08:00

Passau késői gót stílusban épült katedrálisa alapkőletételének 600. évfordulóját ünnepli március 12. és október 26. között.

<

Az évforduló alkalmából szervezett rendezvények sorában kiállítás nyílik, ünnepélyes istentiszteleteket tartanak, zarándoklat indul Rómába és tudományos tanácskozást tartanak. Szakértők megbeszéléseiken újabb ismereteket tárnak majd fel a passaui dóm középkori állapotáról.

Többek közt tisztázni szeretnék a kérdést, hogy mi okozhatta a dóm tengelyének "elferdülését". Ilyen és hasonló kérdések megválaszolására a múltban csak kevés próbálkozás történt - mutatott rá Herbert Wurster, a püspöki levéltár igazgatója. A pünkösd vasárnapi szentmisén Christoph Schönborn bécsi bíboros jelenlétére is számítanak.

Úgy tudják, hogy már röviddel 700 után püspöki templom állott a passaui dómhegyen. A 15. század elején mégis új templom felépítéséhez kezdett Georg von Hohenlohe akkori passaui főpásztor. 1407. május 14-én rakták le a Szent István dóm alapkövét és Hans Krumenauer építész hozzálátott a munkálatokhoz.

Annak idején Alsó-Bajorország lakossága ezzel a látványos épülettel akart versenyre kelni a magas tornyai révén impozáns bécsi Stephansdommal. A Passauban 1662-ben pusztító tűzvész után olasz művészek részben barokk stílusban állították helyre az eredetileg késői gót stílusú passaui dómot. "Először alkalmaztak egész sor művészeti technikát Passauban, amelyek azután a barokk alapvető jellemzőjeként terjedtek el az Alpoktól északra" - mutatott rá Wurster.

Ma a passaui óváros fölé emelkedő dóm a három folyó városának jelképe. Kis híján száz méteres hosszával még a regensburgi dómon is túltesz.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

600 éves katedrálisát ünnepli Passau

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra