Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Leleplezték Freud szexuális kapcsolatát

2007. január 15. 15:00

Egy svájci szálloda vendégkönyvének köszönhetően nem kérdés többé, hogy Sigmund Freudnak volt-e szexuális kapcsolata sógornőjével, Minna Bernays kiassszonnyal.

<

Nem csak leveleztek

Annak idején ez szóbeszéd tárgya volt, és bár Carl Gustav Jung, Freud egyik leghíresebb tanítványa is megemlítette, sőt forrásként magát Minnát nevezte meg, a történészek nagy része átsiklott felette, mondván, nincs rá bizonyíték.

Franz Maciejewski, a Heidelbergi Egyetem szociológusa járt most utána a dolognak. Felkereste a szállodát a Svájc keleti részében lévő Malojában, ahol 1898 augusztusában Freud és sógornője két hetet töltöttek el. A régi nyilvántartó könyveket átböngészve megtalálta a párnak, mint "házastársaknak" az aláírását - írta az El País című spanyol napilap.

Peter Gray, Freud életrajzírója úgy véli: emiatt módosítania kell a pszichoanalízis atyjának életrajzát, mivel a biográfiában "minden olyan dolog fontos, ami érinti egy személy intim életét". A módosításra annál is inkább szükség van, mivel a legenda szerint Freud büszke volt a feleségére és minden más embernél többre tartotta.

Érdekes, hogy míg a hírnek visszhangja volt több országban, többek között az Egyesült Államokban is, Ausztriában nem váltott ki különösebb érdeklődést. Cornelia Vospernik, az ORF munkatársa szerint azért, mert Bécsben nyílt titok, a helyi városi legendák része volt, hogy Freud Minnával csalta meg a feleségét.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Leleplezték Freud szexuális kapcsolatát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra