Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Fajok közti harc = osztályharc?

2002. július 8. 21:24

A legolvasottabb belga napilap kritikai hangú cikket közölt a Terror Házáról. A Le Soir szerint felmerülhet a kérdés: hogyan lehet egy múzeumban összehozni a horogkeresztes és kommunista totalitarizmust?

<

A Le Soir szerint felmerülhet a kérdés: hogyan lehet egy fedél alatt említeni, egy múzeumban összehozni a horogkeresztes és kommunista totalitarizmust? Nem keletkezik-e inkább keveredés, ami elmossa a sajátosságokat, a soa és a gulag, vagyis: a fajok harca és az osztályharc közti nyilvánvaló különbséget. Nem arról van-e szó, hogy ez a történelemszemlélet mindent összehoz a "gonosz közös banalitásában", hogy Hannah Arendt kifejezésével éljünk, aki ezt az Eichmann peréről, a végső megoldás Hitler által megbízott atyjáról írt esszéjében használta?

Hannah Arendt ugyanis tudta, hogy különböző zsarnokságokat kutató ismert módszerekkel már nem lehet a mai kor totalitarizmusai által felvetett kérdéseket boncolgatni - írja a cikkíró.

Arendt nem ismerhette a budapesti múzeumot, de mégis fel lehet tételezni, hogy a súlyos kérdésekre adandó válasz kutatásában Arendt a budapesti Terror Házát a műfajok és eszmék keverékével csak korlátozott értékűnek találta volna - jegyzi meg a Le Soir írása.
  • mti
  • Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    Fajok közti harc = osztályharc?

    Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

    2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

    Ízelítő a Magazinból

    További friss hírek

    Legolvasottabb cikkeink

    Facebook Twitter Tumblr

     

    Váltás az asztali verzióra