Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Meggyalázták Paszternak sírját

2006. november 14. 08:45

Vandálok gyalázták meg Borisz Paszternak Nobel-díjas orosz író Moszkva melletti síremlékét - jelentették az orosz tévécsatornák.

<

Paszternak temetése

Az NTV és az Egyes Csatorna tudósítása szerint a Moszkva melletti Peregyelkino falu temetőjében ismeretlen elkövetők Paszternak síremlékére hordták és elégették a temetőben talált műanyag koszorúkat. A tévéfelvételek tanúsága szerint a hatalmas világos színű sírkövön fekete koromcsíkok éktelenkednek, amelyek részben eltakarják az írófejedelemnek a sírkőbe gravírozott arcképét is.

Az NTV értesülése szerint a sírgyalázás a múlt hét végén történt, s több más sírt is megrongáltak, feltehetően helyi fiatalok. A tévécsatorna által megszólaltatott temetői munkások szerint Paszternak megrongált síremlékét legkorábban tavasszal tudják majd helyreállítani.

A költőként is ismert Paszternaknak Doktor Zsivágó című regénye szerzett világhírnevet, amely 1957-ben külföldön jelent meg. Zsivágó doktor a tipikus orosz értelmiség, egyszerre orvos és költő, a test és a lélek bajainak gyógyítója, aki ámulva éli meg és át a nagy történelmi fordulatokat, amelyek idővel maguk alá gyűrik.

A svéd akadémia 1958-ban Paszternaknak ítélte oda az irodalmi Nobel-díjat, amelyről a hazájában politikai támadások kereszttüzébe került - a szovjet rendszer és a nép árulójának kikiáltott - szerző a szovjet kormányzat nyomására lemondott. Paszternaknak ezután egészen 1960-ban, hetvenéves korában bekövetkezett haláláig üldöztetés maradt az osztályrésze.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Meggyalázták Paszternak sírját

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra