Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A színjáték befejeződött: 1956 szerepe az orosz hadtörténetben

2006. október 27. 11:45

<

Maléter letartóztatása

Andrej Gorgyijenko ezután leírja, hogy Nagy Imre 1956. október 29-én feloszlatta az Államvédelmi Hatóságot, a fővárosban megszűntek a harcok, öt nap után ismét elcsendesedtek Budapest utcái. A szovjet tankok kezdtek kivonulni a városból: úgy tűnt, hogy a forradalom győzött.

Sikeresnek tűnt: a szovjet csapatok kivonása

November elsején azonban - olvassuk a könyvben - vége szakadt az idillnek. Friss szovjet csapatok érkeztek Magyarországra. Nagy Imre találkozott a szovjet nagykövettel, Jurij Andropovval és kijelentette előtte, hogy további csapategységek átvezénylése a Varsói Szerződés durva megsértése. Ha nem vonják vissza haladéktalanul a szovjet katonaságot, a magyar kormány felmondja a szerződést.

Andropov megnyugtatta Nagy Imrét, hogy az újonnan érkezett erők egyszerűen felváltják a harcokban agyongyötört egységekette ki a magyar kormányfőt, aki közölte a nagykövettel, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsához szándékozik fordulni. Amikor a következő napon is egyre érkeztek a szovjet csapatok, Magyarország bejelentette a Varsói Szerződésből való kilépését. Moszkva azonban több mint nyolc hadosztályt tudott átdobni a határon, 20 ezerről 200 ezerre növelve magyar területen lévő haderőinek létszámát.

Maléter

November 3-án szovjet katonai delegáció érkezett Tökölre, hogy a "csapatkivonásról" tárgyaljon. Mindenekelőtt bemutatták a szovjet "vendégeknek" az új honvédelmi minisztert, Maléter Pált, aki ezredesből tábornokká lépett elő, miután néhány nappal korábban Budapesten helyőrségi laktanyáknál megállították a szovjet páncélosokat. Ekkor megkezdődtek a tárgyalások és a szovjet fél a magyarok által "diktált" valamennyi feltételt elfogadta. Megkezdődhetett a bankett. Kevéssel éjfél után - már november 4-e volt - fegyveres szovjet tisztek gyűrűjében belépett a terembe a szovjet Állambiztonsági Bizottság, a KGB főnöke, Ivan Szerov tábornok. Közölte, hogy Maléter le van tartóztatva.

Mihail Malinyin hadseregtábornok, a szovjet katonai delegáció vezetője igencsak meglepődött és kérdezgetni kezdte az állambiztonságiakat, hogy mi történik. Szerov belekarolt a tábornokba és a terem sarkába vonszolta. Hosszas fülbe súgás következett. Malinyin csak vonogatta a vállát és megparancsolta embereinek, hogy hagyják el a termet. "A színjáték befejeződött" - állapítja meg leírásában Gorgyijenko, rámutatva: a két szovjet hadsereg (hadműveleti célokra létrehozott összhaderőnemi magasabbegység), összesen kilenc hadosztály Konyev marsall parancsnoksága alatt ekkor már ott toporgott a szovjet-magyar határon, várva a hajnalt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A színjáték befejeződött: 1956 szerepe az orosz hadtörténetben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra