Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

XI. Pius a kommunistákkal szövetkezett volna

2006. október 25. 10:15

<

A nácizmus lett a fenyegetőbb veszély

Philippe Chenaux francia történész, aki a vatikáni levéltárnak ugyanazokat az anyagait tanulmányozta, elmondta, hogy olvasta a szóban forgó feljegyzéseket, de nem tekintette azokat történelmi jelentőségű fordulat bizonyítékának. `Elég, ha a Szentszéknek a kommunizmus irányában folytatott politikájára gondolunk és látnunk kell, hogy az nem változott azokban az években` - mondta Chenaux telefonon az AP tudósítójának.

Amitől jobban féltek: behódolás a nemzetiszocialista eszméknek

Fattorini azt állította, hogy a pápa elmélkedése utalt gyötrelmeire, amelyeket azokban az években az okozott neki, hogy kénytelen volt mérlegelni, vajon mi lehet a kisebb rossz az egyre inkább diktátorok által uralt Európa számára. Alig néhány hónappal korábban, 1937. márciusban XI. Pius pápa két enciklikát adott ki, amelyek szigorúan elítélték mind a nácizmust, mind pedig a kommunizmust. Később azonban még ugyanabban az évben "nagyobb hangsúlyt adott a nácizmus okozta veszélyeknek, és ez jelentős fordulópont volt" - mondta Fattorini az interjúban.

Utóda ennél diplomatikusabb módon vezette a Vatikánt a második világháború éveiben és később egyes történészek, valamint zsidó csoportok azzal vádolták, hogy nem tett eleget zsidóknak a holokauszttól való megmentéséért. A Vatikán következetesen állította, hogy XII. Pius pápa a titkos diplomácia eszközeivel fejtette ki erőfeszítéseit a zsidók megsegítésére.

Fattorini végül elmondta, hogy Pacelli, aki eltökélten ellenezte a kommunizmust, eddig ismert feljegyzéseiben nem fejtette ki véleményét XI. Pius álmatlan éjszakájáról és az akkor támadt elhatározásáról.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

XI. Pius a kommunistákkal szövetkezett volna

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra