Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Bécsben is kiállították Lessing 1956-os fotóit

2006. október 16. 09:30

Az 1956-os magyar forradalom tiszteletére rendezett kiállítás nyílt pénteken a bécsi Leopold Múzeumban Erich Lessing egykori fotóriporter, majd fotóművész korabeli fényképeiből.

<

Főszereplővé tette a mellékszereplőket

Az osztrák főváros múzeumi negyedének központjában található múzeum két termében 100 kinagyított fényképet mutatnak be azokból a felvételekből, amelyeket Lessing 1956 októberében, majd decemberében Budapesten készített.

Az osztrák Lessing a nyugati sajtó első fotóriportereként érkezett a magyar fővárosba a forradalom kitörésének a hírére. Fényképsorozata fontos kordokumentumként komoly hírnevet szerzett számára a nyugati sajtóban. A forradalom leverését követően egy segélyszállítmánnyal decemberben tért vissza Magyarországra, ahol újabb fényképeken örökítette meg a szétrombolt fővárost, a budapestiek mindennapjait.

A Leopold Múzeumban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón - amelyen részt vett a fotóművész is - felhívták a figyelmet arra, hogy Lessing 56-os képein nem az események főszereplőit örökítette meg, hanem "a mellékszereplőket tette főszereplőkké", és ez a művészi hitvallása későbbi munkásságában is érvényesült. A fényképtárlat január 13-ig várja az érdeklődőket.

Az 56-os magyarországi forradalom 50. évfordulójáról történő ausztriai megemlékezések sorában adássorozatot indít a jövő héten az ORF osztrák közszolgálati rádió. Az Ö1 adón október 16. és 28. között 14 műsort sugároznak az 56-os magyar forradalommal kapcsolatban összeállított program keretében. A műsorokban az 56-os forradalom egykor résztvevői és szemtanúk, valamint történészek és szakértők lesznek hallhatóak, de képet adnak a mai Budapestről is, és megszólaltatják a Bécsben élő magyarok képviselőit is.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Bécsben is kiállították Lessing 1956-os fotóit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra