Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Évtizedekig tarthat a boszniai piramis feltárása

2006. szeptember 15. 13:15

A Boszniában talált piramis feltárása akár több évtizedig is eltarthat - nyilatkozta a sajtónak az ásatásokon résztvevő egyiptológus, Mohammed Ibrahim Ali.

<

A vitatott módszerekkel feltárt piramis tavaly ősz óta állandó téma a sajtóban. Semir Osmanagic önjelölt régész idén nyáron Egyiptomból kért segítséget, s az Egyiptomi Régiségek Főtanácsának vezetője, Zahi Hawass támogatásáról biztosította a kezdeményezést. Elhatározták, hogy a Kairói Egyetem egyik vezető régésze vizsgálja meg a terepet.

Mohammed Ibrahim Ali egyiptomi régész a hegy kéthetes intenzív vizsgálata után jelentette be, hogy a látottak alapján azt ajánlja, folytassanak tudományos ásatást a helyszínen. Ali szerint ugyanis az Osmanagic által talált leletek olyan kérdéseket vetnek fel, amelyek mindenképp megérdemlik az ásatást. Szerinte a hasonló rendű tudományos felfedezéseket általában hasonló viták kísérték, így nem szabad feladni a projektet csak azért, mert egyes tudósoknak nem tetszik.

Bosznia-Hercegovina azonban a nemzetközi régészet ranglistáján nem áll túl előkelő helyen. Az országban jelenleg nem létezik Régészeti Intézet, így egy ekkora volumenű feltárás esetén nem lenne koordinátora a munkálatoknak. Ali szerint a nemzetközi támogatást is csak akkor kaphatnák meg, ha előbb létrehoznák a szervezetet.

Ráadásul ha ez meg is történne, a munkálatok sem vezetnének gyors eredményre. "Türelmesnek kell lennünk, mert a feltárás évtizedekig is eltarthat. Itt az idő, most csak a felszínt kapargatjuk. Sok tennivalónk van, és Egyiptom hasznos tanácsokkal segíthetne" - mondta a régész a sajtónak.

A Kelet-Európában újabban előkapart piramisok közül nemrég beszámoltunk az Ukrajnában talált komplexumról is. A lépcsős piramisra emlékeztő építményről biztosat még nem tudnak, az azonban valószínű, hogy a hasonló feltárások fényében Európa ősi múltját is újraírhatjuk.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Évtizedekig tarthat a boszniai piramis feltárása

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra